Afbeelding

Volop campagne 'om de gunst van de kiezer'

Politiek

BUSSUM - Komende woensdag, 18 november, mogen we naar de stembus om de allereerste gemeenteraad te kiezen van de nieuwe gemeente Gooise Meren. De tien politieke partijen die meedoen overstelpen onze redactie op de valreep nog met persberichten over uiteenlopende onderwerpen. Of we dat allemaal even willen plaatsen.

De plaatselijke VVD slaagde er vorige week in om premier Mark Rutte naar Bussum te lokken. De partij moest een tijdschema tot op de minuut in orde hebben, beveiliging regelen en wilde natuurlijk zeker weten dat de krant daar ook bij zou zijn. Ondertussen bleek dat op hetzelfde tijdstip ook het CDA een landelijk kopstuk in Bussum had rondlopen: Sybrand van Haersma Buma. Toen dat nieuws onze verslaggever bereikte, werd de fotograaf als de wiedeweerga op een fiets naar het Wilhelminaplantsoen gestuurd om ook daar een kiekje te schieten. De VVD zet nog in op een ondernemersavond in Bussum en houdt maandag aanstaande een townhallmeeting met Halbe Zijlstra. "Het idee is dat Halbe Zijlstra actief de dialoog aangaat met het publiek."

D66 en GroenLinks: hoog bezoek en campagne
D66 lijkt de ongekroonde koning campagne voeren. De witte jasjes met groene letters duiken echt overal op. Afgelopen zaterdag kwam Tweede Kamerlid Judith Swinkels flyeren in Bussum. Ook houdt de partij vrijdag een minisymposium over de spoorse doorsnijding. En dan moet Alexander Pechtold nog komen. Net als Jesse Klaver, die zijn boek gaat promoten in de bieb in Bussum. Maar hij is natuurlijk van GroenLinks. Die partij drukte een verkiezingskrant en reikte groene lintjes uit aan inwoners. "Vandaag goede reacties in Muiden op petitie voor behoud van het strandje bij de Westbatterij en het voorkomen dat de volkstuintjes in Muiden worden opgeofferd voor privétuinen", lezen we in een ander schrijven. Later worden we gebeld door raadsleden uit Muiden; ze noemen het een verkiezingsstunt van GroenLinks en die wordt niet gewaardeerd.

Hart voor Bussum: beer op bezoek en jeugdhonk
In onze mailbox zoeven berichten van Hart voor Bussum binnen. We lezen: "Woensdag 4 november bracht Gooy de Beer een bezoek aan Naarden. Hij liet zich fotograferen op de trappen van het prachtige stadhuis en kon zich heel goed vinden in het standpunt van Hart voor Bussum om het stadskantoor, dat onlangs helemaal gerenoveerd is, open te houden." Als we nog vragen hebben, dan kunnen we bellen. Nou, we zouden best willen weten wie er in dat pak zat. Ander mailtje van de lokale partij: "De Michiel de Ruijter School kan in 2016, nu nog antikraak bewoond, kan met simpele ingrepen geschikt gemaakt worden voor een jeugdhonk." Maar we ontvangen ook een foto van een brievenbus met een nee-nee-sticker waar de verkiezingskrant van Hart voor Bussum uitsteekt.

ChristenUnie: fatsoensnormen
"Ik maak me zorgen over het fatsoensklimaat in Bussum", schrijft Elmer Benjamin van de ChristenUnie. Ook hij zoekt, op persoonlijke titel, een podium in onze krant. "Gebeurtenissen zoals die recent hebben plaatsgevonden in Bussum zijn niet toelaatbaar in onze samenleving", om vervolgens met het beschrijven van deze incidenten te illustreren dat fatsoen uit het dagelijks leven lijkt te verdwijnen. Zijn partijgenoot Roel Kamphuis komt met een leuke actie: een gratis reis naar Syrië. Het is bedoeld om aandacht te vragen voor de vraag: hoe kunnen we de vluchtelingen (tijdelijk) een nieuw bestaan op laten bouwen in Nederland? "Het zou mooi zijn als het binnen jullie selectiecriteria past en ook geplaatst kan worden."

GOP: schaf het jeugdloon af
"Afschaffing van jeugdloon leidt tot welvaartswinst", luidt de kop van een persbericht van de Gooise Ouderen Partij. In kapitalen. "Zonder tegenbericht vertrouw ik op plaatsing", schrijft afzender Jan Kwekkeboom. Een verhaal over gelijke kansen, een quote waarin een 20-jarige Hennie wordt aangehaald. De GOP belooft een voorstel in de nieuwe raad van Gooise Meren om het jeugdloon af te schaffen. "Wij kunnen geen argument vinden waarom een jongere die hetzelfde werk doet als iemand van 23 jaar en ouder minder moet verdienen."

PvdA: maak hal brede school open
De PvdA heeft zitten broeden op de brede school BreedUit. Ze schrijven in een persbericht dat ze de hal willen openstellen voor de wijk. Op de markt kunnen we weer allemaal een rode roos krijgen. En verder treffen we de rode PvdA-windjacks op de braderie bij wijkcentrum Uit-Wijk in Bussum, bij Stad Bussum en zien we ze voetballen tegen jongeren in de Keverdijk in Naarden.

CDA: keukentafelgesprekken en nest
Ook Pieter Omtzigt bezocht onlangs Gooise Ondernemers. In het persbericht: "Het CDA-Kamerlid heeft zo veel dossiers onderhanden dat er moeiteloos kon worden geschakeld tussen de onbalans in het belastingstelsel naar, en de effecten van het it-werken, naar de situatie in Syrië, het belang van de onafhankelijke pers en als uitsmijter het dossier MH17." Ook stuurt het CDA een foto van lijsttrekker Marleen Sanderse als bewijs van haar keukentafelgesprekken. Daarnaast was de partij druk met een ooievaarsnest op het Julianaplein.

50PLUS: speerpunten
Van 50PLUS ontvangen we dan toch nog een soort verkiezingsprogramma. "Gegarandeerd geen lastenverhoging, geen verhogingen ozb, geen verhogingen of uitbreiding parkeergelden." Tien speerpunten, die in vette letters door ons scherm branden.

Trots op Nederland: geen persberichten
Trots op Nederland hield het tot dusver rustig. Beetje flyeren, geen ronkende persberichten.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
'Heb alles wat een mens gelukkig kan maken' Voormalig VVD-wethouder Jorrit Eijbersen geniet volop van burgemeestersbaan Mensen 17 aug, 15:04
Afbeelding
Nieuw lesjaar van Stichting Raja Yoga ’t Gooi gaat weer van start Algemeen 17 aug, 14:00
Logo
Afbeelding
Coördinator vreest dit najaar voor forse cliëntentoename Ook bij Gooise Voedselbank geen sprake van zomerdip regio 17 aug, 11:30
Logo
Afbeelding
Traject Almere-Hilversum is hiermee afgedekt GO Sharing introduceert elektrische deelscooters en e-bikes in Gooise Meren Bedrijven 17 aug, 09:09
Afbeelding
Leesclubs in Naarden en Bussum zoeken nieuwe leden Algemeen 17 aug, 08:43
Afbeelding
Politie rekent twee mannen in; verdachten in onderzoek naar brand en schietincident Naarden Politie 16 aug, 17:36
Logo
Afbeelding
De ware helden van de club Of hij een keer wilde klokken? Nu zit Willem al bijna 30 jaar bij de triatlon regio 16 aug, 17:00
Afbeelding
Brandweer Bussum verwijdert gevaarlijk grote tak boven voetbalveld 112 16 aug, 11:50
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief