Afbeelding

Gemeente moet eerst reserves aanspreken om tekorten aan te vullen

Politiek

BUSSUM - De gemeente Gooise Meren moet de komende jaren ongeveer 8 miljoen euro van de algemene reserves aanspreken om de begroting sluitend te krijgen. Dat valt de concluderen aan de hand van het meest recente financiële beeld van de gemeente. 

De gemeente moet volgend jaar meer dan 5 miljoen euro van de algemene reserves besteden, een jaar later volgt nog eens 2,5 miljoen euro. De rest volgt weer een jaar later. Al met al houdt de gemeente ongeveer 14 miljoen euro over. "Door de reserves aan te spreken kunnen we er onder meer voor zorgen dat onze bewoners de komende jaren vooralsnog hetzelfde bedrag aan woonlasten betalen, om maar wat te noemen. We hebben daartoe bewust reserves opgebouwd en houden dus voldoende geld over", zegt wethouder Gerard Boekhoff, samen met wethouders Olaf Vroom (Naarden) en Hendrik Boland (Muiden) verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën.

Wethouders: 'Het staat er goed voor'
Volgens de wethouders staan de financiën er over het algemeen goed voor. "Achter de schermen hebben we bezuinigd wat we kunnen bezuinigen, zoals het schrappen van 50 arbeidsplaatsen en het nemen van andere maatregelen. De gemeente moet straks vanaf 2018 nog wel structureel 3 miljoen euro besparen per jaar, maar dat tekort heeft ook te maken met het laag houden van de woonlasten. We weten dus exact waar dat tekort vandaan komt. Waar dat geld bespaard gaat worden, moet de gemeenteraad nog gaan bepalen."

Het financiële beeld van de gemeente is slechts een schets van hoe de gemeente er straks voorstaat. De echte eerste begroting van Gooise Meren kan pas volgend jaar worden vastgesteld. 

Uit de krant