Afbeelding
Stelling

Mag een BOA ook bonnen schrijven?

Politiek

BUSSUM - U mag stemmen voor de eerste gemeenteraad van Gooise Meren. Maar waarop stemt u? En vooral: waarom? Hoe denken de politieke partijen over bepaalde onderwerpen? Tot en met de verkiezingen op woensdag 18 november presenteren we u elk weekend standpunten over bepaalde onderwerpen. Vandaag: Bevoegdheden BOA's.

Zelf uw politieke voorkeur testen? Ga naar GooiseMeren.StemWijzer.nl

Bevoegdheden BOA's

Stelling: Buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) moeten meer bevoegdheden krijgen, bijvoorbeeld om boetes te geven.

CDA - Oneens
Op dit moment hebben de BOA's voldoende bevoegdheden. BOA's moeten zich inzetten voor een gastvrije gemeente.

ChristenUnie - Oneens
De bevoegdheden zoals die nu in de wetgeving zijn vastgelegd voor de diverse BOA's zijn toereikend voor het kunnen uitvoeren van hun taken. Voor meer informatie over bevoegdheden en taken van BOA's verwijzen we naar www.politie.nl/themas/buitengewoon-opsporingsambtenaar.html. Als ChristenUnie willen we benadrukken dat het geven van boetes geen doel op zich mag zijn.

50PLUS - Oneens
Boetes worden nu al te snel en te vaak gegeven, soms om kleine dingen zoals terrasovertredingen. 50PLUS wil niet nog meer boetes voor zijn inwoners.

TROTS - Oneens
BOA's zijn er om misstanden te constateren en vervolgens te melden. Boetes uitdelen behoort tot de hiervoor bevoegde instantie, zoals politie.

D66 - Oneens
D66 vindt dat de bevoegdheden van BOA's voldoende zijn. Daarbij behoort het geven van boetes al tot hun taken.

GroenLinks - Eens
BOA's mogen nu al in bepaalde gevallen boetes uitschrijven. Dit staat per BOA-functie duidelijk omschreven. GroenLinks vindt dat het aantal gevallen waarin een BOA boetes mag uitschrijven mag worden uitgebreid. Voorwaarde is wel dat dit dan duidelijk omschreven wordt en dat de BOA's alleen worden ingezet om overtredingen te beboeten. Misdrijven moeten het terrein van de politie blijven.

VVD - Eens
De VVD vindt handhaving van regels die wij met elkaar hebben afgesproken van groot belang. Voor een goede handhaving is het essentieel dat er voldoende ogen en oren op straat zijn, met voldoende bevoegdheden om op te treden.

Gooise Ouderen Partij - Eens
Naast parkeerbonnen uitschrijven moet een BOA ook andere lichtere overtredingen kunnen beboeten. Wij denken hierbij aan brommers, hondenpoep, vuil op straat gooien, fietsen in de winkelstraten etc.

PvdA - Eens
Opsporingsambtenaren dragen bij aan een veilige leefomgeving. Kleine en grote ergernissen in de wijk kunnen voorkomen worden door op tijd op te treden tegen overtreders.

Hart voor Bussum - Geen van beide
BOA's worden ingezet ter aanvulling op de taken van de politie, maar moeten niet de taken van de politie zelf overnemen. Het geven van boetes is wel mogelijk. Voor inwoners moet duidelijk zijn wat BOA's wel en niet mogen.

Uit de krant