Afbeelding
Stelling

Mogen alléén de winkels die in het centrum zitten open op zondag?

Politiek

BUSSUM - Komende november mag u stemmen voor de eerste gemeenteraad van Gooise Meren. Maar waarop stemt u? En vooral: waarom? Hoe denken de politieke partijen over bepaalde onderwerpen? Tot en met de verkiezingen op woensdag 18 november presenteren we u elk weekend standpunten over bepaalde onderwerpen. Vandaag: koopzondagen.

Zelf uw politieke voorkeur testen? Ga naar GooiseMeren.StemWijzer.nl

Koopzondagen

Stelling: Alleen in het centrum van Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg mogen de winkels op zondag open zijn.

Hart voor Bussum - Eens
De focus moet liggen op het aantrekkelijk en levendig maken van onze kernwinkelgebieden. Gooise Meren is een forensengemeente en daarom moeten we rekening houden met de leefbaarheid in de woonwijken en dus de openstelling beperken tot de kernwinkelgebieden.

CDA - Eens
Zondagsrust in woonwijken vinden wij belangrijk, zowel voor inwoners als voor winkeliers. Het CDA hecht aan het hebben van een dag in de week waarop mensen vrij zijn en tijd hebben voor familie en vrienden.

GOP - Eens
De GOP is een groot voorstander van de zondagsrust buiten de centra van de woonkernen. Dit standpunt is uit onderzoek duidelijk gebleken.

TROTS - Eens
Het versterken van het kernwinkelgebied door op zondag alle activiteit daar te concentreren zal ook de deelname aan de zondagopenstelling door de middenstand vergroten. In woonwijken willen de bewoners graag een dag in de week rust.

GroenLinks - Oneens
Om eerlijke concurrentie mogelijk te maken, moet in de hele gemeente hetzelfde beleid gelden. Wel vindt GroenLinks dat gekeken moet worden of de zondagopenstelling, met name in woonwijken, overlast veroorzaakt. In dat geval moet in overleg met de bewoners en de ondernemers gekeken worden naar een oplossing. Zondagopenstelling moet in ieder geval altijd op vrijwillige basis zijn en mag nooit een verplichting worden.

ChristenUnie - oneens
Het is goed om tijd voor God, je gezin, familie en vrienden vrij te maken. In Nederland is zondag de dag om daar invulling aan te geven. De lokale middenstand heeft daar ook behoefte aan. Wij zijn voor de zondagsrust.

50PLUS - Oneens
50PLUS wil winkeliers buiten het centrum niet achterstellen. Winkeliers zijn mondig genoeg om zelf te bepalen of zij open willen. Geen betutteling.

VVD - Oneens
Openstelling alleen in het centrum leidt tot oneerlijke concurrentie. Wel dienen duidelijke regels over zondagopenstelling te worden afgesproken én gehandhaafd om overlast tegen te gaan.

PvdA - Oneens
Winkeliers mogen zelf bepalen of zij geopend willen zijn op zondag. Daarbij moeten zij wel aandacht houden voor de belangen van hun werknemers en de buurt.

D66 - Oneens
D66 zet in op verlevendiging van de winkelgebieden door flexibele openingstijden – zowel in de avond als op zondag – in de gebieden waar dat kan. Naast winkeliers profiteren ook horecagelegenheden van flexibele openingstijden; winkelend publiek kan immers tegelijkertijd van horeca en winkels gebruikmaken.

Uit de krant