Afbeelding

Geen extra geld voor start Gooise Meren

Politiek

BUSSUM - Een tegenslag voor de gemeente Bussum. Er bestaat een grote kans dat er geen extra geld komt om zonder geldzorgen van start te gaan met de nieuwe gemeente Gooise Meren. Muiden en Bussum hadden daar wel om gevraagd. 

Muiden krijgt al ruim 10 miljoen euro van het Rijk om de grootste kosten te dekken. Maar Muiden en Bussum hadden aangedrongen op nog ruim 6 miljoen euro extra om helemaal 'schoon' aan de start te staan van de nieuwe gemeente Gooise Meren. Naar die extra 6 miljoen lijken de gemeenten te kunnen fluiten. Het adviesorgaan de Raad voor de financiële verhoudingen (Rvf) schrijft in een brief aan minister Ronald Plasterk dat tien miljoen voldoende is.

Rvf: Muiden maakte er zelf een potje van
Dat er geen extra geld komt doordat de Rvf stelt dat de gemeente Muiden er zelf jarenlang een potje van heeft gemaakt. Daardoor is het niet eerlijk om de rekening bij de rest van de gemeenten in Nederland te leggen. Ook had de provincie Noord-Holland beter moeten ingrijpen in aanloop naar de fusie. Het was al jaren duidelijk dat het financieel niet goed ging met Muiden en bepaalde kosten werden niet meer gedekt in de begroting, zoals het onderhoud van de wegen. Dat de wegen nu in slechte staat zijn en een kostenpost kan daardoor geen argument zijn om meer geld vanuit het gemeentefonds te krijgen, zo concludeert de Raad.

Alleen Rijk kan nog helpen
Als het Rijk Muiden wil helpen, moet ze dat zelf betalen uit de begroting van volgend jaar, maar niet via het gemeentefonds. Minister Plasterk lijkt daar weinig voor te voelen. Het is nu waarschijnlijk aan de nieuwe gemeente Gooise Meren om dit gat op te vangen. Dat kan bijvoorbeeld door extra bezuinigen op het ambtenarenapparaat of door het verhogen van de OZB,

Uit de krant