Afbeelding

Raad: verleden met burgemeester laten rusten, aan de slag met verbeterpunten

Politiek

BUSSUM - De gemeenteraad van Bussum laat het verleden rond burgemeester Henk Heijman rusten en gaat samen aan de slag met verbeterpunten. Dat heeft de raad dinsdag besloten toen er vergaderd werd over het rapport naar de burgemeester. 

De gemeenteraad heeft daarmee de rel rond de burgemeester afgesloten. Er werd nog wel veel gezegd over het handelen van de burgemeester de afgelopen maanden en het rapport daarover.

Grootste deel raad: gemengde gevoelens
De meeste raadsleden hadden gemengde gevoelens: ze waren tevreden met het heldere rapport, maar bovenal ook teleurgesteld dat er zoveel schade was toegebracht aan de gemeente Bussum en de burgemeester zelf. Dat was de kern van het betoog van VVD, D66, PvdA, CDA, GL en de raadsleden John Krabbendam en Françoise Clijsen (GooiDuursaam). Men was het met elkaar eens dat de gemeenteraad haar lessen moet trekken van de afgelopen maanden en samen aan de slag moet met verbeterpunten. 

Bezwaren Hart voor Bussum en anderen
Er klonken ook nog bezwaren. Hart voor Bussum, GOP en PvB kraakten het rapport op bepaalde punten. Ze meenden dat er wél fouten waren gemaakt door de burgemeester en de gemeenteraad zelf. Volgens Hart voor Bussum, GOP en PvB waren vergoedingen aan de burgemeester wel degelijk onrechtmatig en had er veel eerder wat moeten gebeuren om het probleem aan te pakken.

Volgens Hart voor Bussum, GOP en PvB wordt er nog teveel gewerkt met achterkamertjes en dat was volgens hen mede oorzaak van het hele probleem. "Daar moeten we echt wat aan doen. Alles moet veel transparanter worden", betoogde René Sweijen van Hart voor Bussum.

Afgesproken: samen naar de toekomst
De gemeenteraad nam een motie aan waarmee werd besloten het rapport te aanvaarden, de slotsom over te nemen en de draad verder weer op te pakken. Daarnaast gaat de gemeenteraad samen aan de slag met verbeterpunten. Het gaat onder meer om nog beter met elkaar samen te werken. Dat plan kwam van het CDA en werd mede gesteund door de VVD, D66, PvdA, GL, Fractie Krabbendam en GooiDuursaam. Alleen Hart voor Bussum, GOP en PvB stemden tegen. Dat deden ze omdat ze nog problemen hebben met het rapport zelf. Ze vertelden wel graag beter met de rest te gaan samenwerken. 

Uit de krant