Afbeelding

Raadsleden: goede antwoorden, leren van conclusies

Politiek

BUSSUM - De Bussumse gemeenteraad reageert tevreden op het woensdag gepresenteerde rapport over ex-burgemeester Henk Heijman. De meeste raadsleden noemen het goed dat er nu helder wordt wat er de afgelopen weken allemaal echt speelde rondom de burgemeester. Daarnaast meent men dat de gemeenteraad er ook van moet leren. 

Het rapport bracht boven water dat de burgemeester de afgelopen jaren geen grote fouten heeft gemaakt qua declaraties en zijn woonsituatie. Wel had de burgemeester volgens het rapport bepaalde zaken beter kunnen aanpakken: zo had de burgemeester onder meer eerder openheid van zaken kunnen geven. Toch had de burgemeester, volgens het rapport, geen ontslag hoeven nemen. 

VVD: betreuren gang van zaken
De VVD laat weten het te betreuren dat 'een en ander zo heeft moeten lopen'. "De heer Heijman is door onjuiste en suggestieve publiciteit ten onrechte zeer beschadigd. Tevens is de vertrouwenscrisis en het feit dat deze zo lang heeft voortgeduurd slecht geweest voor de gemeente Bussum", zo reageert de VVD. 

PvdA: geschrokken
De PvdA reageert toch nog 'geschokt' over de conclusies van het rapport. "Het wordt dus duidelijk dat er eigenlijk een hele rel is veroorzaakt, zonder dat er eigenlijk echt wat is gebeurd. De burgemeester had eerder openheid van zaken kunnen geven, maar heeft eigenlijk vrij weinig fout gedaan. Daar moeten we goed over nadenken", zegt Tony van Waveren namens de PvdA.

D66 en CDA: moeten er wat van leren
D66 en het CDA hopen vooral dat Bussum wat leert van het rapport. "Dat geldt voor de hele raad. Het onderzoekt brengt vooral naar voren dat we met z'n allen transparanter moeten worden en terughoudend moeten optreden als het gaat om bepaalde zaken. Daar moeten we van leren", zegt Loek Schmidt van D66. Fractievoorzitter Lodewijk Zweers van het CDA vult aan: "We moeten leren zorgvuldiger met zulke gevallen om te gaan. Daarnaast komt naar boven dat we als gemeenteraad ook maar een beperkte kennis en kunde hebben van bepaalde zaken. Het zou geen kwaad kunnen dat we eens een cursusje volgen."

Hart voor Bussum: veel transparanter werken
Hart voor Bussum had de resultaten van het onderzoek 'wel verwacht'. "We hadden gehoopt de 'Bussumse werkwijze' aan de kaak te kunnen stellen. Volgens ons: het werken met achterkamertjes en noem maar op. Dat wordt door de onderzoeker aangekaart. Volgens ons kan het allemaal beter. We moeten veel transparanter gaan werken, alles moet openbaar gebeuren."

Uit de krant