Afbeelding

Burgemeester declareert meer dan 1000 euro per maand

Politiek

BUSSUM – Een thuiswedstrijd van SDO op zaterdag waar Henk Heijman op de tribune zat? 94,35 euro. Een lintje voor brandweerman Robert Timmers? 94,35 euro. De burgemeester declareerde sinds zijn aantreden aanzienlijk, zo blijkt uit vertrouwelijke stukken van de gemeente.

Wie de bonnetjes van de burgemeester naleest ziet dat hij elke maand ruim 1000 euro aan vergoedingen van de gemeente krijgt omdat hij niet in Bussum woont. Het is een saillant detail in een moeilijke week voor Henk Heijman.

Geheel onverwachts kwam zijn positie vorige week onder vuur te liggen toen Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum in de Telegraaf frontaal de aanval opende. Zij schond daarmee de in de raad gemaakte afspraken en bereikte ermee dat de toekomst van Henk Heijman als burgemeester van Bussum wankelt. Het probleem? Heijman zou de afgelopen jaren onterecht vergoedingen hebben ontvangen om dubbele woonlasten te dekken.

Verweer burgemeester zwak
Dat is niet waar, zegt Heijman, maar zijn verweer is zwak. Heijman woont sinds zijn benoeming in juli 2013 niet in Bussum. Dat is wel wettelijk verplicht. Burgemeesters krijgen een jaar de tijd om dat te regelen, maar Heijman slaagde daar niet in, ondanks aandringen vanuit de gemeente. Hij bleef in zijn huurhuis in Lievelde (Oost-Gelre) wonen. Hiervoor vroeg hij aan de provincie Noord-Holland toestemming en hij kreeg dit. Hij trok ondertussen bij zijn zus in Zeist in en verhuurde sinds december vorig jaar zijn huis in Lievelde onder voor 400 euro per maand. Dat laatste vertelde hij overigens niet aan de gemeente. Heijman hield het huis aan, naar eigen zeggen, omdat Bussum per 1 januari fuseert en het goed mogelijk is dat hij hierna terugkeert naar de Achterhoek.

Vele declaratie en vergoedingen
Heijman heeft spijt van de ontstane situatie, zo liet de burgemeester een week geleden in een brief aan de gemeenteraad weten. Maar feit blijft dat Heijman door zijn weigering om in Bussum te wonen boven op zijn salaris per maand 619 euro aan 'pensionvergoeding' krijgt, plus een maaltijdvergoeding en een vergoeding van 15 cent per kilometer voor zijn reiskosten. Gemiddeld 120 kilometer per werkdag; doordeweeks op en neer naar Zeist en tot vorig jaar december elk weekend naar Lievelde. Ruim 325 euro per maand. En dan nog ruim 1300 euro in 18 maanden voor de speciale ritten op zaterdag en zondag. Zoals naar die wedstrijd van SDO.

Heijman wilde niet inhoudelijk reageren op zijn declaraties.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Tim Kliphuis & Rosenbergs in Tindalvilla in Bussum Cultureel 20 mei, 09:00
Afbeelding
Treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Bussum-Zuid ligt plat Algemeen 19 mei, 17:12
Afbeelding
Bussumse Wereld BBQ komt eraan Buurt / wijk 19 mei, 16:30
Afbeelding
De Wilhelminakerk wil een plek zijn voor het hele dorp Benefietconcert voor Wilhelminakerk Algemeen 19 mei, 16:20
Afbeelding
Officier van justitie: 'Eerst straf, dan behandeling' Bussumer die handelde in harddrugs wordt niet geschorst uit voorarrest Politie 19 mei, 15:00
Afbeelding
Midden-Nederland kampt met politietekort, ook Huizer burgemeester heeft zorgen Politie 19 mei, 10:01
Afbeelding
Betsasel: 'Het was aangrijpend en overweldigend' Onderscheidingen uitgereikt aan nabestaanden redders familie Veffer Cultureel 19 mei, 09:00
Afbeelding
Wethouder Boudewijnse opent nieuwe inspiratiekas bij de Groene Ruijter ‘Mooie mix natuurverrijking en werkgelegenheid’ Natuur en Milieu 18 mei, 15:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief