Afbeelding

Wethouders: gemeente moet besparen, bewoners merken dat amper

Politiek

BUSSUM - Als Bussum, Naarden en Muiden straks fuseren tot Gooise Meren moet de gemeente 5 tot 6 miljoen euro per jaar besparen. Dat laten wethouders Gerard Boekhoff van Bussum en Marcel Adriani van Naarden weten. De wethouders stellen bewoners gerust: ze zullen het amper merken. 

De helft van het bedrag moesten de gemeente los van elkaar hoe dan ook al besparen. Er moet daarnaast een bedrag van zes ton per jaar aan restschuld vanwege het KNSF-probleem worden bespaard. De andere helft van het weg te werken bedrag moest de gemeente gaan besparen omdat het het plan heeft om de woonlasten (OZB) voor burgers laag te houden. 

Lang zorgen over woonlasten
Bewoners van de gemeenten, en vooral van Bussum, hadden de laatste maanden veel zorgen over de woonlasten. Ze vreesden dat de woonlasten fors verhoogd zouden worden, omdat de gemeente zoveel geld zou moeten besparen.

Er wordt nu gesproken over een plan om de woonlasten laag te houden, op het niveau dat de gemeente Bussum nu hanteert. Bewoners van Naarden en Muiden gaan er daarmee flink op vooruit. "Door de ozb te bevriezen, lopen we inkomsten mis, maar we willen niet meteen beginnen met een lastenverhoging voor de inwoners", stelt Adriani.

Fuseren bespaart ook geld
Een groot deel van het te besparen bedrag wordt bespaard door het fuseren zelf. Boekhoff: "Doordat we van drie naar één organisatie gaan, kan het veel slimmer en goedkoper. De automatische bezuinigingen tellen bij een fusie al snel op: je hebt maar één college van B en W nodig in plaats van drie, één griffier, één hoofd Burgerzaken. Daarbovenop krijgen we de gelegenheid om de organisatie opnieuw in te richten."

Uit de krant