Afbeelding

Naarden en Muiden blij met fusie, Bussum reageert gereserveerd

Politiek

BUSSUM - Naarden en Muiden reageren opgetogen over het besluit van de Tweede Kamer om te komen tot de gemeente Gooise Meren. Bussum doorspekt de eerste reactie met wat meer reserve.

Bussum zegt 'niet ontevreden' te zijn met het besluit van de Tweede Kamer. "We zijn vooral blij dat er twee moties zijn aangenomen, waarmee financiële onzekerheden worden afgedekt. We blijven nog wel nog steeds zitten met de restschuld die we straks als nieuwe gemeente moeten oplossen. Dat blijft voor Bussum een principieel punt. We gaan er nog alles aan doen om dat van tafel te krijgen. We vinden dat onze bewoners daar niet voor hoeven te betalen", aldus de woordvoerder van de grootste gemeente.

Voort met bouwen aan nieuwe gemeente
Loco-burgemeester Marcel Adriani van Naarden zegt "ongelofelijk blij" te zijn dat de fusie nu doorgaat. "De kogel is overtuigend door de kerk. We gaan nu, gesterkt door dit besluit, onverdroten voort met het bouwen aan de nieuwe gemeente. De fusie is nodig voor Naarden, Bussum en Muiden", aldus Adriani. Over alle geldkwesties zegt de loco-burgemeester: "De Tweede Kamer heeft haar best gedaan om alle financiële problemen af te dekken. Het is nog steeds niet risicoloos, maar we gaan nu onze energie richten op de kansen die de fusie biedt en voorkomen dat de risico's zich verwezenlijken."

Grote stap gezet
Burgemeester Marleen de Pater van Muiden reageert eveneens opgetogen. "De Tweede Kamer heeft een goede stap gezet", zo zegt ze. "We hebben met alle gemeenten de afgelopen jaren heel erg hard gewerkt om te gaan fuseren. Het aannemen van het wetsvoorstel beloont dat harde werk toch voor een groot deel. De steun van de Tweede Kamer zegt veel. Het betekent voor ons vooral dat we verder kunnen met opgestarte werk van de afgelopen jaren. Het gaat de goede kant op, maar we moeten nog zeker heel veel doen de komende maanden. Dat wordt nog veel praten en vergaderen."

Lees morgen meer in het BussumsNieuws.

Uit de krant