Afbeelding

Tweede Kamer staat na beloftes Plasterk achter fusie

Politiek

BUSSUM - Het heeft er alle schijn van dat de Tweede Kamer volgende week 'ja' gaat zeggen tegen de fusie van Bussum, Naarden en Muiden. Dat is de conclusie na het Kamerdebat over het plan. 

Er waren vanavond nog veel vragen over het wetsvoorstel. Zoals verwacht waren er vooral vragen over de geldproblemen van Muiden en hoe dat straks gaat worden opgelost. Minister Ronald Plasterk kwam met een aantal heldere beloftes. Zo gaat er een vangnet komen om een eventuele claim op het KNSF-complex alsnog op te vangen.

Plasterk komt gemeenten tegemoet
Daarnaast stelde Plasterk eveneens dat de gemeente Muiden 'schoon opgeleverd' gaat worden. Dat was de voornaamste voorwaarde van de gemeenten Naarden en Bussum. Plasterk betoogde: "Het gaat gebeuren dat de gemeente een bedrag zelf moet gaan betalen, maar we hebben het dan over een beheersbaar bedrag. Het bedrag dat de gemeente Muiden zelf ook had kunnen opvangen. Hoe de te vormen gemeente dat bedrag gaat betalen, moet het zelf bepalen. Het hoeft absoluut niet vast te staan dat de OZB-belasting daarvoor omhoog moet."

Voor de rest stelde Plasterk de gemeente op veel punten al tegemoet te komen. 

Beloftes leveren steun voor plan op
De beloftes van Plasterk zorgden ervoor dat de meeste Kamerleden meenden dat de fusie ook gewoon door kan gaan. Dat geldt voor de leden van VVD, D66, CDA, PvdA (mede namens GL) en CU/SGP. Alleen SP en PVV vertelden nog het één en ander af te gaan wegen. 

Kamer stemt volgende week
De Tweede Kamer stemt volgende week dinsdag over het wetsvoorstel. 

Lees ook het liveblog over het debat van vanavond.

Uit de krant