Afbeelding

Bussum laat nogmaals stem horen: geen fusie zonder vangnet

Politiek

BUSSUM - Bussum staat nog steeds achter de fusie met Naarden en Muiden, maar dat kan alleen doorgaan als er een goed vangnet komt om eventuele schulden van Muiden op te vangen. Dat heeft Bussum vandaag benadrukt aan leden van de Tweede Kamer.

De Kamerleden kwamen vandaag naar de Kazerne van Muiden om te horen hoe Bussum, Naarden en Muiden over de fusie denken.

Vangnet van levensbelang
Namens de gemeente Bussum voerde burgemeester Henk Heijman het woord. De burgemeester vertelde de Kamerleden hoe het samenvoegen van de gemeenten leeft. "We staan nog steeds achter het plan, omdat we menen dat we daarmee een grote stap zetten naar de toekomst. Vooral de bestuurskracht kunnen we enorm versterken. Maar, we hebben het de afgelopen dagen al vaker gezegd: we fuseren alleen onder bepaalde voorwaarden. Voor de eventuele schulden van Muiden moet een vangnet komen dat alle problemen opvangt. Anders vervalt ons draagvlak."

Naarden meent hetzelfde
Namens Naarden voerde waarnemend burgemeester Joyce Sylvester eenzelfde soort betoog. Ze stelde dat de gemeenteraad van Naarden eveneens meent dat er bepaalde punten over dat vangnet moeten worden opgenomen in het wetsvoorstel waarover de Tweede Kamer over enkele maanden stemt. 

Gemeenten gaan voorwaarden onder elkaar zetten
De Kamerleden vroegen de gemeenten om al hun voorwaarden nogmaals helder te formuleren en onder elkaar te zetten. "Dan zullen we alles zeker onder de loep nemen", zo klonk het. 

Kamer praat komend voorjaar
Als alles volgens plan verloopt praat de Tweede Kamer rond april/mei over de fusie van Bussum, Naarden en Muiden. 

Lees ook het liveblog van de hoorzitting.

Uit de krant