Afbeelding

Wetsvoorstel samenvoegen gemeenten naar Tweede Kamer

Politiek

BUSSUM - Weer een stap op weg naar het samengaan van de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden: de Tweede Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel ontvangen. 

De gemeenten Bussum, Naarden en Muiden moeten over net wat meer dan een jaar eerst worden opgeheven, waarna de gemeente Gooise Meren ontstaat. De gemeente heeft de oppervlakte van Bussum, Naarden en Muiden samen, alleen wordt de Bloemendalerpolder afgestaan aan de gemeente Weesp. De eerste gemeenteraad van de gemeente wordt volgend jaar gekozen voor ongeveer 2 jaar, dat was een wens van de gemeenten zelf.

Verder valt aan het wetsvoorstel de aandacht voor de financiële situatie van Muiden op. De overheid komt met allerlei garanties over de brug om de nieuwe gemeente niet de dupe te laten worden van een jarenlang durende ruzie over woningbouw op het KNSF-terrein in Muiden. De gemeente Muiden krijgt van het rijk geld om alle problemen op te lossen. Gooise Meren wordt niet de dupe, zo schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. De Bussumse gemeenteraad had de afgelopen maanden veel zorgen over dat punt. 

Dat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer is gestuurd betekent dat er schot in de zaak zit. Donderdag wordt in Den Haag besloten hoe en wanneer de Kamerleden de gemeentelijke fusie gaan bespreken.

Uit de krant