In de schapenstal van de Buffelhoeve in Naarden is de verkiezingsuitslag al bekend. Tom Pronk: "We geven elk schaap met lammetjes een markering, zodat we weten welke er bij elkaar horen, en deze vonden we vandaag wel toepasselijk."
In de schapenstal van de Buffelhoeve in Naarden is de verkiezingsuitslag al bekend. Tom Pronk: "We geven elk schaap met lammetjes een markering, zodat we weten welke er bij elkaar horen, en deze vonden we vandaag wel toepasselijk." Foto: Tom Pronk
verkiezingen

Tussenstand opkomstpercentage in Gooise Meren; ‘best hoog’

Politiek

GOOISE MEREN - Ook Gooise Meren gaat naar de stembus voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Het opkomstpercentage is met 19 procent (PS23) en 17 procent (WS23) “best hoog” laat een woordvoerder van Gooise Meren weten. 

Het betreft de opkomstcijfers van 12.00 uur. Om 15.00 uur, 18.00 uur en 21.00 uur zijn de volgende peilmomenten. In totaal zijn er 32 stembureaus open vandaag. Stemmen kan tot 21.00 uur. In Gooise Meren mogen voor de Provinciale Staten 43.691 inwoners stemmen. Voor het Waterschap ligt dat aantal hoger: 46.348 mensen.

Traditie

Het is inmiddels een traditie geworden dat burgemeester Han ter Heegde tijdens de verkiezingen samen met een stemgerechtigde zijn stem uitbrengt. Ditmaal doet hij dat met een jonge stemmer. Ter Heegde haalt vanmiddag de 18-jarige Jasmin van Paridon thuis op en fietst samen met haar naar het stembureau in het gemeentehuis. 

(Tekst loopt verder onder de foto)


 © Bob Awick

Een dag later, op donderdag 16 maart, worden voor het eerst de stemmen centraal geteld. Honderd ambtenaren van Gooise Meren gaan in sporthal De Zandzee in Bussum alleen stemmen tellen die een dag eerder zijn uitgebracht. Dit is een novum. De tien telteams starten rond 9.00 uur. Burgemeester Ter Heegde doet de aftrap. De verwachting is dat de tellers in de middag klaar zijn. Publiek mag hierbij aanwezig zijn, maar mag het telproces op de werkvloer niet verstoren. 

Update

Het opkomstpercentage om 15.00 uur: PS23 (31 procent) en WS23 (29 procent).

Afbeelding

Uit de krant