Afbeelding
Foto: BussumsNieuws

GDP/Hart over GAD-pilot: ‘Voor verbetering vatbaar’

Politiek

GOOISE MEREN - GDP/Hart-raadslid Vera van Etten is benieuwd wat het college vindt hoe de recente kerstboominzameling door de GAD is verlopen. Zelf heeft ze er grote vraagtekens bij. “Het is voor verbetering vatbaar”, zegt zij. 

“Deels is er een pilot georganiseerd door de GAD met verenigingen, waarbij ze 50 cent per opgehaalde boom krijgen, en deels heeft de GAD zelf de kerstbomen opgehaald”, licht Van Etten toe. “Nu blijkt bijvoorbeeld dat de kerstbomen met plastic potten en houten kruizen niet zijn meegenomen en nog steeds op straat zwerven.”

Van Etten stelde eerder - tijdens het vragenhalfuur op 9 november j.l. - ook al vragen over deze op handen zijnde pilot, die door de GAD in het leven is geroepen nadat de afvalstoffendienst de oudpapierinzameling door verenigingen et cetera had stopgezet. Haar partij verwachtte namelijk grote problemen bij de verenigingen die tot voor kort een behoorlijk inkomstenpotje hadden door voor het GAD oud papier op te halen. 

Begrotingsproblemen

“De verenigingen zijn middels een afkoopregeling voor een aantal jaren gecompenseerd voor het wegvallen van deze oudpapieropbrengsten”, gaat het raadslid verder. “De kaderstelling is geweest dat er ook na deze ‘afkoopregeling’ structureel en enigszins in verhouding met de inkomsten een regeling moet zijn. Het wegvallen van oudpapieropbrengst veroorzaakt mega grote begrotingsproblemen. Verenigingen zullen omvallen en verdwijnen waarmee er een verarming van maatschappelijke voorzieningen plaatsvindt.”

Dus wil GDP/Hart opheldering. Van Etten is bijvoorbeeld geïnteresseerd in de uitkomsten van de evaluatie met betrekking tot de kerstboominzameling in z’n geheel en in het bijzonder de pilot. Er liggen nog steeds kerstbomen op straat, weliswaar met kruis of pot maar deze zijn wel op tijd aan de weg gezet. “Hoe denken de GAD of het college dit op te lossen?” En nogmaals vraagt GDP/Hart naar een structurele oplossing voor de verenigingen om het financiële gat dat is geslagen door het weghalen van de papierinzameling op te lossen? “Is daar al zicht op?”, wil Van Etten weten.

Uit de krant