De wijk Het Spiegel.
De wijk Het Spiegel. Foto: Vranz van Maaren

Raad tegen bouwplannen in Het Spiegel

Politiek

BUSSUM - Met een kleine meerderheid sprak de gemeenteraad zich uit tegen bouwplannen bij de hoek aan de Koningslaan en Emmalaan in de wijk Het Spiegel in Bussum. Het betreft beschermd dorpsgezicht. 

In 2019 vroeg de raad aan het college terughoudend te zijn bij bouwplannen in beschermd gebied, aan de hand van een VVD-motie naar aanleiding van twee gelijktijdige initiatieven in die wijk: bij de Graaf Wichmanlaan en bij de Koningslaan/Emmalaan. Maar de besluitvorming verliep bijzonder.

Uitstel

Bij het vaststellen van de agenda vroeg raadslid Jan-Pieter Vlaanderen (GDP/Hart) om uitstel vanwege het verzoek daartoe van één van de initiatiefnemers diezelfde middag. Verschillende raadsleden maakten echter bezwaar tegen het uitstel, onder wie PvdA-fractievoorzitter Rolien Bekkema en VVD-raadslid Hugo Bellaart: “De gemeenteraad gaat over de agenda, niet de inwoners of belanghebbenden. Deze agenda is samengesteld door de agendacommissie (van raadsleden) waar GDP/Hart ook deel van uitmaakt. Er ligt een aanvraag voor wijziging van het bestemmingsplan, daarover hebben wij vorige vergadering uitvoerig gedebatteerd en daarover moeten wij nu dan ook besluiten.” Het verzoek werd afgewezen, maar kreeg niettemin steun van de volledige GDP/Hart fractie, de CDA-fractie en Theo Fambach (D66).

Wonderlijk

Het besluit om de bouwplannen af te wijzen kreeg vervolgens de steun van alle raadsleden, uitgezonderd de CDA-fractie, die eerder ook al geen probleem zag bij verdichting in beschermd dorps- en stadsgezicht. Maar een amendement van VVD-raadslid Hugo Bellaart dat beoogde de motivering voor de weigering te verbeteren haalde het dan weer niet. Die motivering kan een rol spelen als de initiatiefnemers van de bouwplannen beroep instellen tegen de weigering bij de Raad van State. Bellaart: “Het is net alsof het GDP, PvdA en PLEK de kans op succesvol beroep tégen hun eigen beslissing willen vergroten. En dat is nogal wonderlijk.”

Uit de krant

Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief