Het betekent echter niet dat sloop-nieuwbouw meteen wordt uitgesloten.
Het betekent echter niet dat sloop-nieuwbouw meteen wordt uitgesloten. Foto: Vranz VanMaaren

Ontmanteling Tergooi blijkt toch niet duurzamer te zijn dan transformatie

Politiek

REGIO - Ontmanteling van Tergooi Blaricum blijkt toch niet duurzamer te zijn dan transformatie, zoals de initiatiefnemer liet weten tijdens een presentatie. Dat maakt wethouder Anne Marie Kennis bekend.

De gemeenteraad van Blaricum heeft op 10 mei de wens uitgesproken om de onderbouwing rondom sloop-nieuwbouw op het terrein van Tergooi Ziekenhuis, onafhankelijk te laten beoordelen.

Sloop en nieuwbouw
Tijdens de raadsbijeenkomst van 10 mei ontstond de behoefte om de presentatie die de initiatiefnemer op 5 april heeft gehouden, gezamenlijk na te beschouwen.

De initiatiefnemer heeft namelijk gekozen voor sloop-nieuwbouw, terwijl de gemeenteraad in de vastgestelde Nota van Randvoorwaarden is uitgegaan van behoud van het bestaande gebouw en transformatie.

Ontmanteling niet beter
In de presentatie en onderbouwing focust de initiatiefnemer zich voornamelijk op duurzaamheid en circulair bouwen. Zo zou het scenario sloop-nieuwbouw 1.050 ton CO2-uitstoot meer besparen dan transformatie.

Deze onderbouwing is door TRAJECT Adviseurs & Managers b.v. beoordeeld. Die berekening laat zien dat juist transformatie een grotere CO2-uitstoot bespaart dan sloop-nieuwbouw, namelijk 2.540 ton. 

TRAJECT: “Onze conclusie is dat met de huidige onderbouwing van het afwijkingsvoorstel niet beargumenteerd is dat het scenario ontmanteling (sloop‐nieuwbouw) beter is dan transformatie.”

Doelredenatie
”Er lijkt ook sprake te zijn van doelredenatie. Alleen beperkingen en nadelen van transformatie worden benoemd. De uitdagingen, mogelijkheden en de voordelen van transformatie blijven onderbelicht.”

“Onze conclusie is dat met de huidige onderbouwing van het afwijkingsvoorstel niet beargumenteerd is dat het scenario ontmanteling (sloop‐nieuwbouw) beter is dan transformatie”, aldus het onderzoeksbureau.

Niet uitsluiten
Hoewel de claim van de initiatiefnemer onderuit is gehaald, betekent het niet dat sloop-nieuwbouw meteen wordt uitgesloten, is de mening van het college.

“Daarnaast moet achteraf worden geconstateerd dat de huidige Nota van Randvoorwaarden op vele punten voor tweeërlei uitleg vatbaar is”, aldus de wethouder.

Ongelukkig geformuleerd
“Er zijn signalen uit de raad gekomen dat sommige randvoorwaarden ongelukkig zijn geformuleerd en daarom aanpassingen behoeven.”

“Juist door nu sloop-nieuwbouw niet uit te sluiten ontstaat er voor gemeente Blaricum onderhandelingsruimte”, legt wethouder Anne Marie Kennis uit.

Stevig gesprek
“Dat vormt de basis om stevig in gesprek te treden met de initiatiefnemer en om naast hun wensen, ook de wensen van de gemeente op tafel te leggen.”

Het college zal in de raadsvergadering van september een voorstel voor het aanpassen van de Nota van Randvoorwaarden voorleggen.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Alice (34) verruilt geboortestad Amsterdam voor Naarden: hoe is dat? Aarden in Naarden: Vrienden hoeven het niet te zeggen, toch? En het ov slaapt hier. Algemeen 11 aug, 15:00
Afbeelding
Bouw circulaire brandweerkazerne in Muiden gestart Buurt / wijk 11 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Dana Albers (25) vond het niet altijd makkelijk om de beste te zijn ‘Uit de put weer omhoog, in sommige gevallen red je zelfs levens’ Sport 11 aug, 09:00
Afbeelding
Overvaller Kruidvat in centrum Hilversum was geschminkt Politie 10 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
'Vreselijk, ik was er zelf ook kapot van' Voorwaardelijke taakstaf voor baasje agressieve hond na incident Erfgooiersstraat Politie 10 aug, 15:00
Afbeelding
Hitteprotocol GAD vanaf donderdag 11 augustus van kracht Algemeen 10 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
In Noord-Holland verdronken vorig jaar 14 mensen Deskundigen: ‘Let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen’ Algemeen 10 aug, 09:00
Afbeelding
Wiebe de Haan overleden na lang ziektebed Algemeen 10 aug, 08:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief