Toon van Asseldonk.
Toon van Asseldonk. Foto: D66

D66 wijst partijgenoot Toon van Asseldonk aan als formateur

Politiek

GOOISE MEREN - D66 heeft hun 68-jarige partijgenoot Toon van Asseldonk uit Randwijk Overbetuwe bereid gevonden om als formateur op de treden nu de tweede informatieronde - geleid door Geert-Jan Hendriks - is afgerond. Dat laat fractievoorzitter Jacqueline Sweerts weten.

“D66 kiest ervoor verder te gaan met een formateur van buiten de gemeente om onafhankelijk en zonder last of ruggespraak het proces met formerende partijen te begeleiden”, schrijft zij. Van Asseldonk was burgemeester in de gemeente Overbetuwe en waarnemend burgemeester in Hattem en Grave, heeft diverse formaties en informatierondes geleid en is zelfs op dit moment nog bezig met de afronding van twee formaties in de gemeenten Elburg en Venray. 

Sweerts: “De keuze op van Asseldonk is met name gevallen vanwege zijn onafhankelijke houding in dergelijke processen. Zijn afstand tot het dagelijks bestuur en de politiek in Gooise Meren maken hem bij uitstek geschikt om deze fase van de formatie te begeleiden. Als formateur wordt hij getypeerd als een verbinder met oog voor het belang van een breed draagvlak voor de lange termijn. De opdracht aan van Asseldonk is te komen tot een coalitieakkoord van D66, VVD, Hart voor BNM en Groen Links waarbij hij op passende wijze ook de overige fracties (GDP, CDA, PvdA, PLEK) en de lokale samenleving betrekt. Sweerts hoopt dat het akkoord voor eind mei gereed is. “Het liefst tussen 20 en 30 mei.”

Uit de krant