MRA sleutelgebied.
MRA sleutelgebied. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Gooise Meren roert zich in debat verstedelijkingstrategie MRA

Politiek

GOOISE MEREN - Tijdens de politieke avond kwam de Verstedelijkingsstrategie van de MRA ter sprake in de gemeenteraad. Het Rijk staat voor een grote opgave als het gaat om het gebrekkige aanbod van woningen. de gemeente Gooise Meren behoort tot de moeilijkste gemeenten om aan een (betaalbare) woning te komen.

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft daarom een strategie ontwikkeld om een antwoord te formuleren op de woningcrisis: de verstedelijkingsstrategie. Ingezet wordt op stedelijke verdichting en de bouw van 100.000 woningen in Almere bij behoud van landschappelijk groen.

De MRA is een belangrijke schakel tussen de Rijksoverheid die de woningcrisis te lijf wil gaan en de lokale overheid die veelal bevoegd is om woningbouw mogelijk te maken. Het Rijk stelt financiële middelen vrij om woningbouw lokaal te stimuleren. Maar als het gaat om verstedelijking en woningbouw zoals beoogd op de schaal in Almere, dan heeft dat gevolgen voor de bereikbaarheid en stelt het nadere eisen aan de omgeving.

Flessenhals

De gemeenteraad van Gooise Meren had eerder al een VVD-amendement aangenomen om de flessenhals A1 bij Naarden nadrukkelijker op de agenda te krijgen. Die ontsluiting naar het oosten van het land loopt nu al vaak vast, terwijl de mogelijkheden voor verbreding minimaal zijn als gevolg van de insluiting tussen natuurgebieden. De VVD vroeg daar afgelopen woensdag opnieuw aandacht voor, terwijl woordvoerder Hugo Bellaart ook tevreden vaststelde dat de Regio Gooi en Vechtstreek het punt inmiddels ook benadrukt.

De VVD benadrukte ook de aandacht van de MRA voor de waarde van natuur en landschap voor recreatie en rust, en het toenemende belang bij toenemende verstedelijking in de regio. Bellaart: “Natuurbeheerders luiden nu al de noodklok over het beheer en onderhoud van natuurgebieden bij de toegenomen druk door bezoekers als gevolg van corona. Die druk gaat alleen nog maar toenemen. Het is terecht dat de MRA het Rijk hiervoor om financiële steun vraagt, maar tegelijkertijd wrang dat twee van prominentste leden van de MRA - te weten de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam - onlangs uit het samenwerkingsverband Goois Natuurreservaat (GNR) zijn gestapt.”

Op zich is Gooise Meren goed vertegenwoordigd aan de tafel. Wethouder Alexander Luijten (VVD) is lid van het algemeen bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek en is namens de Regio ook lid van het MRA-bestuur.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Van de Historische Kring De geschiedenis van Muier Schipperbitter Algemeen 22 mei, 11:52
Afbeelding
Vier inwoners proberen een week zonder afval te leven Natuur en Milieu 21 mei, 15:08
Afbeelding
Catherine Keyl | Zaterdagportret ‘Geïnformeerd zijn is belangrijker dan maar klakkeloos je mening spuien’ Mensen 21 mei, 08:00
Afbeelding
Roxane van Iperen signeert bij Boekhandel Los Bedrijven 20 mei, 16:00
Afbeelding
Twee initiatieven mogen kavels Buurtschap Crailo gaan ontwikkelen Algemeen 20 mei, 15:19
Afbeelding
SP Hilversum: 'Het is klip en klaar dat er grote problemen zijn' Politieke vragen over het tekort aan agenten in Midden-Nederland regio 20 mei, 15:09
Afbeelding
Verkoop terrein blijkt niet in lijn met uitspraak Hoge Raad Kruijt: ‘Gemeente op glad ijs bij verkoop speelveld Jan ter Gouwweg’ Politiek 20 mei, 15:00
Afbeelding
In gesprek met vrijwilligers Valeriya Sergeeva en Hans Eijgenraam Hulpverlening aan Oekraïners kampt met veel administratieve hobbels Algemeen 20 mei, 09:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief