Barbara Boudewijnse en Alexander Luijten.
Barbara Boudewijnse en Alexander Luijten. Foto: Bob Awick
update

GDP wil einddatum aan uitbreiding formatie B&W

Politiek

GOOISE MEREN - Nu wethouder Jorrit Eijbersen binnenkort vertrekt (hij gaat een nieuwe carrière als burgemeester van Hellendoorn tegemoet) stelt het college voor om het dienstverband van wethouders Alexander Luijten en Barbara Boudewijnse met in totaal 0,3 fte uit te breiden. “Zo kunnen zij het extra werk opvangen, is de gedachte”, zegt GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt. 

“Onze fractie zal tijdens de raadsvergadering van vanavond een amendement indienen om hier een einddatum aan te koppelen (te weten 15 maart 2022). Daar hebben wij twee redenen voor. Het is aannemelijk dat er in de periode tussen de verkiezingen en de installatie van een nieuw college minder werk zal zijn, omdat er dan geen college uitvoeringsprogramma meer ligt en er doorgaans geen grote dossiers naar de raad gaan. Daarom is er geen directe noodzaak om de formatie ook na de verkiezingen uit te breiden.” 

Daarnaast wordt wachtgeld berekend op basis van de laatst genoten bezoldiging, zegt Kruijt. “Dat zou ertoe kunnen leiden dat het totale potentiële wachtgeld met een kleine 60.000 euro toeneemt. Het lijkt ons logischer om bij het wachtgeld uit te gaan van de bezoldiging zoals die in het overgrote gedeelte van de aanstellingsperiode van kracht was.” Kruijt hoopt dat het amendement vanavond direct in stemming wordt gebracht.

De VVD ziet het echter anders. “De wethouders krijgen er in totaal 0,3 fte bij en staan daarmee gelijk met de rest, maar er saldo gaat het aantal fte terug van 4,6 naar 4,0. Er wordt dus 0,6 fte bespaard”, meldt VVD-fractievoorzitter Jens Duyts.

Update

Het amendement ‘einddatum formatie B&W’ - ingebracht door GDP - heeft het gisteravond niet gehaald. Alleen de PvdA stemde met het GDP mee. “Onbegrijpelijk weer”, zegt Jelmer Kruijt hierover.

Uit de krant