Afbeelding
Foto: PR

Voorlopig geen Blijvers- of Verzilverlening voor inwoners van Gooise Meren

Politiek

GOOISE MEREN - Het college van burgemeester en wethouders ziet af van het nu invoeren van een Blijvers- of Verzilverlening in de gemeente Gooise Meren. Dat blijkt uit een collegebrief aan de gemeenteraadsleden. 

Inmiddels is bij andere gemeenten ervaring opgedaan met deze leningen. “Deze geven aanleiding om het vanuit de gemeente verstrekken van deze leningen ten behoeve van langer thuis wonen te heroverwegen”, aldus het college. Ook zijn er volgens B&W voldoende bestaande alternatieven bij hypotheekverstrekkers voor het financieren van levensloopbestendige woningaanpassingen.

Duurzaamheidslening

‘Daarnaast beschikt de gemeente al over een Duurzaamheidslening, waaronder aanvullende comfortverhogende maatregelen zoals vloerverwarming en dubbel glas vallen, die langer zelfstandig wonen bevorderen’, staat eveneens in de collegebrief aan de raad. Bovendien beschikt Gooise Meren momenteel dus niet over voldoende ambtenaren om dit proces - onderdeel van de Woonvisie - in te richten en het verstrekken van de lening uit te voeren, zonder dat dit ten koste gaat van andere taken op het gebied van wonen en/of financiën.

Een Blijvers- en Verzilverlening zijn producten van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) die aan gemeenten beschikbaar worden gesteld. Beide leningen lijken op elkaar, waarbij de Blijverslening een variant heeft die ook door huurders gebruikt kan worden. De Verzilverlening heeft dan weer als voordeel dat ruimere voorwaarden mogelijk zijn, zodat niet alleen levensloopbestendige, maar ook comfortaanpassingen hieronder vallen. 

Uit de krant