Niek Hermsen.
Niek Hermsen. Foto: PR

D66 legt compromis op tafel; alleen vóór bestemmingsplan met amendementen

Politiek

NAARDEN - De mening van Claudia Weemhoff, voormalig Statenlid D66, oud-raadsgriffier en inwoner Naarden, heeft binnen D66 Gooise meren veel stof doen opwaaien. “Het dossier is een overlevering uit de vorige gemeente Naarden. In het coalitie-akkoord hebben wij opgenomen dat wij de oude dossiers gaan oplossen”, aldus D66-raadslid Niek Hermsen. 

Na zich al lange tijd verdiept te hebben in dit dossier en met alle belanghebbenden gesproken te hebben, weet D66 Gooise Meren het volgende: “De gemeente Naarden heeft een intentieovereenkomst afgesloten waarbij het betreffende gebied als compensatie wordt aangeboden. D66 is hier heel ongelukkig mee, maar dit gegeven kunnen we niet meer veranderen. Wel distantiëren we ons van de ondoorzichtige manier van handelen van het toenmalige college. Het huidige college heeft een inspanningsverplichting om aan een bestemmingsplan te werken waarbij woningbouw mogelijk wordt gemaakt. Er is een clausule waarbij de raad het bestemmingsplan kan wegstemmen, maar dan moet de gemeente de eigenaar van de gronden compenseren. De compensatie behelst een zeer substantieel bedrag.”

Geen zekerheid

Volgens D66 Gooise Meren hebben de omwonenden aangegeven de grond te willen kopen om daar een groenproject van te maken. “Echter is er geen zekerheid dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. De ervaring leert dat als het gaat om grote bedragen het niet makkelijk is om iedereen op één lijn te krijgen. Bovendien is er ook nog een huurcontract met een intentie tot koop in het spel tussen de eigenaar en een derde partij, wat het dossier nog ingewikkelder maakt en kan leiden tot planschade. Kortom: Er staat niets zwart op wit en daarnaast is de gemeente in deze onderliggende contracten en onderhandelingen geen partij.”

Het stuk grond is helaas - behalve de oostrand (langs het water) - niet echt een toonbeeld van waardevol groen, zo meent D66 Gooise Meren. “Ook is vastgesteld dat het plangebied geen onderdeel van een natuur‐ of groengebied met een beschermde status, zoals Natura 2000, vormt. Het plangebied maakt ook geen deel uit van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Echter is de nog bestaande groenstrook volgens ons nog van zeer grote waarde om de aanwezige flora en fauna te beschermen en als soort van stepping-stone naar de gebieden om deze wijk te fungeren.” Tot slot meldt D66 Gooise Meren dat het participatieproces uit de Naardense raad zeer onduidelijk was. “Wij hebben om ruimte gevraagd in het proces om gesprekken mogelijk te maken tussen omwonenden en de eigenaar. Dat het participatieproces, op wederom een dossier van voor de fusie, weer niet naar tevredenheid is gegaan  betreuren wij ten zeerste.”

Twee keuzes

De gemeenteraad staat vanavond voor twee keuzes, zo laat D66 Gooise Meren weten: a) voor bestemmingsplan; dus geen compensatie voor gemeente en mogelijkheid voor grote bebouwing (tot ongeveer 800 vierkante meter en mogelijk veel hoger dan de huidige bebouwing van de wijk). Bovendien zou het stuk groen aan oostzijde zeker verdwijnen; b) tegen bestemmingsplan; wat betekent een substantieel bedrag aan compensatie vanuit gemeenschapsgeld. De gemeente is geen partij in de onderhandelingen en de eventuele koop van het gebied door omwonenden zal dan ook plaatsvinden tussen eigenaar en de omwonenden. Daarnaast geeft dit geen zekerheid over bestemming van het stuk grond. Nog steeds zou in de toekomst ook grootschalige bebouwing mogelijk zijn, als koop vanuit de bewoners niet zou doorgaan of de eigenaar niet zou willen verkopen, aangezien het gebied niet is aangemerkt als natuur.

D66 vindt beide opties niet wenselijk. “Daarom hebben wij uiteindelijk een integrale afweging gemaakt en ervoor gekozen om voor het bestemmingsplan te stemmen, maar dit wel te amenderen op twee belangrijke punten. Zo wordt een artikel toegevoegd speciaal om de oostelijke groen strook te beschermen. Deze speciale status is zeer bijzonder in Gooise Meren en zorgt ervoor dat de toekomstige bewoners verantwoordelijk zijn voor de instandhouding van deze groenstrook (gelijk aan alle andere stukken groen op de koppen in deze wijk). Ook moet de bebouwing drastisch worden teruggebracht. Door de bouwhoogte gelijk aan de huidige hoogtes in de wijk te stellen en het bouwpercentage van het bouwoppervlak terug te brengen van 100 procent naar maximaal 500 vierkante meter, wat gelijk staat aan ongeveer 62 procent. 

Compromis

“We hebben dus getracht een compromis op tafel te leggen, waarbij het waardevolle groen beschermd wordt en er minder bebouwing zal komen. Door deze wijziging en beslissing voor gewijzigd bestemmingsplan te stemmen, hoeft de gemeente geen compensatie te betalen, wat wij gezien de huidige bezuinigingen niet kunnen rechtvaardigen en is naar ons idee de enige oplossing die recht doet aan de algemene belangen van Gooise Meren. Voor de duidelijkheid; als dit amendement niet wordt aangenomen, zullen we tegen het bestemmingsplan stemmen en accepteren we de compensatiebedragen, omdat het huidige bestemmingsplan in onze ogen niet volstaat”, stelt D66 Gooise Meren.

Uit de krant