GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt.
GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt. Foto: PR

‘VS neemt dwangarbeid Oeigoeren wél serieus’

Politiek

GOOISE MEREN - Het Goois Democratisch Platform (GDP) vroeg het college eind mei bij de behandeling over het voorbereidingskrediet zonnegeluidswal Naarderbos - middels een motie - ‘om geen ‘foute’ zonnepanelen te kopen’.

Een meerderheid van de raad stemde tegen deze motie. Dat die motie toch niet zo gek was, zo meldt GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt, blijkt uit het feit dat de Verenigde Staten de Chinese zonnepanelen namelijk volledig in de ban doet  in verband met dwangarbeid van Oeigoeren bij de productie hiervan.

In die motie schreef Kruijt: “Sluit bij de aanbesteding zoveel mogelijk uit dat bij de productie van de zonnepanelen sprake is geweest van dwangarbeid door de Oeigoersen; een onderdrukte islamitische minderheid in China. Diverse onderzoeken laten zien dat daarbij sprake is van dwang.” GDP wenste dat het college bij de aanbesteding een uiterste inspanning zou doen om uit te sluiten dat de zonnepanelen die op de geluidswal komen te liggen onder bedenkelijke en mensonterende omstandigheden zijn geproduceerd.

Uit de krant