Afbeelding
Foto: Regio

Hart voor BNM-zorgen over bezuinigingsmaatregelen Wmo-vervoer

Politiek

BUSSUM - Hart voor BNM is bezorgd over mogelijke bezuinigingsmaatregelen die de Regio heeft gepresenteerd voor het Wmo- en leerlingenvervoer.

Tijdens een recent webinar over de financiën gaf de Regio aan te denken aan het ontmoedigen van het gebruik van het Wmo-vervoer tijdens de piekuren van het leerlingenvervoer door de tarieven te verhogen. Daarnaast wordt gekeken naar het uitstellen van het vervoer naar dagbesteding tot na de piekuren van het leerlingenvervoer. Als voorbeeld werd genoemd dat de dagbesteding dan pas vanaf 10.00 uur zou kunnen starten.
Marieke le Noble, fractievoorzitter van Hart voor BNM: “We zijn onaangenaam verrast over deze mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Tijdens de gesprekken die zijn gevoerd over het in eigen beheer van de Regio uitvoeren van het doelgroepenvervoer werd als argument gebruikt dat de Regio het doelgroepenvervoer beter en voor minder kosten zou kunnen doen dan marktpartijen. Nu blijkt, voor we goed en wel echt begonnen zijn - het leerlingenvervoer wordt pas na de zomer opgestart - dat er al wordt gekeken naar een behoorlijke beperking van de dienstverlening voor deze kwetsbare groep inwoners.”

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)

Beeld: PR

Hart voor BNM was een tegenstander van het naar binnen halen van het doelgroepenvervoer. “En dit was een van onze grote zorgen. Die lijkt nu bewaarheid te worden.” Le Nobles partij heeft vragen ingediend die meer duidelijkheid moeten geven over de bezuinigingen, en het te doorlopen proces. Le Noble: “Wij zijn benieuwd wat patiëntenverenigingen, ouders en andere belanghebbenden van deze maatregelen vinden. Het tijdstip van een ziekenhuisbezoek heb je als patiënt niet altijd in de hand, en we vinden het onwenselijk dat mensen dan voor extra kosten komen te staan. Daarnaast kunnen we ons voorstellen dat het uitstellen van de starttijd van de dagbesteding voor inwoners ook tot problemen leidt. We willen zeker weten dat de gemeenteraden van de betrokken gemeenten nog een keus hebben in het daadwerkelijk doorvoeren van deze bezuinigingen.”

Uit de krant