Afbeelding
Foto: PR

Hart voor BNM: ‘Zelfbewoningsclausule voor nieuwbouwwoningen’

Politiek

GOOISE MEREN - Verplichte zelfbewoning voor de kopers van een nieuwbouwwoning in Gooise Meren; dat wil Hart voor BNM bereiken met de motie die zij hebben ingediend voor de raadsvergadering van 26 mei. 

In de huidige overspannen woningmarkt komt het ook in het Gooi regelmatig voor dat beleggers huizen opkopen om te verhuren, waardoor particulieren achter het net vissen. Marieke le Noble, fractievoorzitter van Hart voor BNM: “Door het kopers van nieuwbouwwoningen te verplichten het huis te kopen voor bewoning door henzelf of hun kinderen, worden deze woningen minder aantrekkelijk voor beleggers en speculanten. Zo krijgen particulieren meer kans in deze krappe markt”.

De motie, die al was aangekondigd in de vorige raadsvergadering, wordt ingediend tijdens de behandeling van de plannen Jan ter Gouwweg, maar roept het college ook op om voor alle andere komende bouwprojecten een zelfbewoningsclausule - inclusief een boetebeding - op te leggen. In onder andere Amsterdam en Hilversum zijn recent al soortgelijke regelingen geïntroduceerd, en Hart voor BNM hoopt dan ook op brede steun uit de raad. Marieke le Noble: “De details moeten nog goed worden uitgezocht, met name wat juridisch wel en niet mogelijk is als het gaat om bijvoorbeeld de termijn en de projecten waarvoor het geldt. Dus als het nodig is passen we de motie aan. Maar de strekking is duidelijk; de huidige woningmarkt vraagt om speciale maatregelen, en zelfbewoningsplicht is een goede manier om meer koopwoningen beschikbaar te houden voor particulieren.”

Uit de krant