Afbeelding
Foto: Bob Awick

Gooise Meren wil meer garanties van Amsterdam bij uittreding GNR

Politiek

GOOISE MEREN De gemeenteraad heeft een besluit genomen over de voorgenomen uittreding van de gemeente Amsterdam uit de samenwerking in het Goois Natuurreservaat (GNR).

Die samenwerking, sinds 1932, is in principe eeuwigdurend, maar de gemeente Amsterdam heeft in 2012 aangegeven uit het GNR te willen stappen. Na een juridisch traject hebben de deelnemende gemeenten zich bereid verklaard te onderhandelen hetgeen heeft geleid tot een uittreedsom van 5,2 miljoen euro. Ook de provincie Noord-Holland wil uittreden, maar daarmee is vooralsnog geen overeenstemming.

De raad toont zich ongelukkig met de uittreding maar steunt het college - grotendeels - in de keuze om via onderhandeling tot een voorstel te komen waarbij Amsterdam uittreedt. Voor de VVD was dat niet genoeg.

Amendement

VVD-woordvoerder Hugo Bellaart: “Weliswaar blijft de gemeente Amsterdam betrokken via de natuuragenda, maar die geldt maar tot 2025. De prioriteiten kunnen in Amsterdam wel eens gaan schuiven naar bijvoorbeeld woningbouw of bereikbaarheid, hetgeen op gespannen voet kan komen met de doelstellingen van de GNR. Daarom wenst de VVD een aanvulling op de uittreedovereenkomst dat de gemeente Amsterdam zich blijft inzetten voor behoud en bescherming van de terreinen van het GNR, zij het nu niet langer als betalend participant. Een dergelijke bepaling stond nog wel in de intentieverklaring, maar die komt met de definitieve uittreedovereenkomst te vervallen. En Amsterdam heeft weliswaar niets te zeggen over de terreinen buiten haar eigen grondgebied, maar kan bijvoorbeeld via de MRA wel richting geven aan regionaal beleid.” Het amendement kreeg de steun van de voltallige gemeenteraad.

Uit de krant