VVD'er Hugo Bellaart.
VVD'er Hugo Bellaart. Foto: PR

Raad spreekt zich uit over nieuwe MRA

Politiek

GOOISE MEREN - De raad van Gooise Meren heeft zich uitgesproken over het voorstel om de samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) te versterken. De raad stemde unaniem in met de zienswijze van het college én met een VVD-amendement dat de positie van raden en staten wil verbeteren.

In december verraste burgemeester Femke Halsema van Amsterdam met een voorstel om de MRA te hervormen. VVD-prominent Ben Verwaayen was gevraagd daarover te adviseren en die presenteerde een verregaande hervorming geschoeid op de leest van het bedrijfsleven. Het was aanleiding voor een aantal kritische vragen van VVD-fractie. Het voorstel waar de transitiecommissie uiteindelijk mee kwam was op een aantal punten gematigd. Toch koos het college van Gooise Meren ervoor nog een zienswijze mee te geven waar nog eens aandacht werd gevraagd voor de democratische legitimatie in de samenwerking van de 32 gemeenten, de twee provincies en de vervoersregio Amsterdam. Daar toonden de woordvoerders van de partijen in de raad zich overigens gelukkig mee.

Noodrem

Op initiatief van raadslid Richard de Rooij van Hart voor BNM is een groepje raadsleden bij elkaar gaan zitten om te kijken op welke wijze de positie van raden en staten concreet kan worden verbeterd. Allereerst willen de betrokken fracties een noodrem bij de raadtafel om het bestuur te kunnen dwingen eerst bij de raden en staten uitgangspunten op te halen – als het bestuur van de MRA dat niet al zelf had besloten - alvorens het bestuur direct zelf een voorstel uitwerkt. Daarnaast wil de groep voorkomen dat gemeenten en provincies naar believen ambtenaren naar voren kunnen schuiven voor projecten en programma van de MRA, buiten de begroting om, zoals nu in het voorstel staat. VVD-woordvoerder Hugo Bellaart: “De begroting is immers naast de agenda van de MRA het enige andere besluit waar raden en staten over gaan. Bovendien zouden gemeenten of provincies zo in de positie kunnen komen onevenredig veel invloed uit te oefenen op de uitvoering én zou de MRA ook ongecontroleerd kunnen groeien.” Tot slot zien de raadsleden graag zoveel mogelijk politieke bestuurders in het bestuur van de MRA in plaats van door de Kroon benoemde burgemeesters en Commissarissen van de Koning.

Voor het verdere verloop van de besluitvorming willen de raadsleden graag dat het uitgewerkte voorstel na de zomer eerst nog terugkomt voor consultatie bij de raden en staten, voordat het voor besluitvorming wordt voorgelegd. Het amendement werd ingediend door VVD, Groep VN, D66, Hart voor BNM, het GDP en GroenLinks en kreeg unanieme steun in de gemeenteraad.

Uit de krant