Afbeelding
Foto: PR

Duurzame plannen uit Gooise Meren onderweg naar Den Haag

Politiek

GOOISE MEREN - ChristenUnie-politici uit ‘t Gooi hebben zaterdag in een estafette naar Den Haag gefietst. Met de actie hebben ze aandacht gevraagd voor lokale oplossingen die een bijdrage leveren aan het beschermen van de aarde.  

De ChristenUnie vindt het belangrijk om te laten zien welke duurzame ideeën er op veel plekken in het land leven. Daarom worden lokale initiatieven voor het behoud van de aarde verzameld en naar Den Haag gebracht. Tijdens een estafette van ruim 1.700 kilometer werd door meer dan negentig gemeenten het stokje doorgegeven. Bij elke etappe werd een lokaal initiatief toegevoegd.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: PR

Statenlid Michel Klein en Huizer raadslid Wessel Doorn stapten afgelopen zaterdag zelf op de fiets om ideeën uit ‘t Gooi naar Den Haag te brengen. “Wij kiezen voor een aarde die we netjes door willen geven aan volgende generaties. De ideeën uit Muiderberg, Naarderbos en Huizen dragen hier op een mooie manier aan bij. Wij geven deze oplossingen graag mee als inspiratie voor heel Nederland”, aldus het tweetal.

In Muiderberg hebben inwoners het initiatief genomen voor een duurzaam warmtenet op basis van aquathermie uit het IJmeer. Het plan is uitgewerkt in samenwerking met de gemeente en de lokale energiecoöperatie. Ook lokale installateurs zijn betrokken. Bewoners gaan bij elkaar langs om uitleg te geven. Inmiddels gaan de eerste buizen de grond in, maar om het hele dorp van duurzame warmte te voorzien zou wat extra steun van de overheid goed helpen.

Geluidsscherm

Inwoners van Naarderbos zijn al jaren in overleg met Rijkswaterstaat over de aanleg van een geluidsscherm langs de A1. Er is nu een plan ontwikkeld om een geluidswal aan te leggen die voorzien is van zonnepanelen. Klein: “Door hier, maar ook op andere plekken in Nederland, geluidschermen te combineren met zonnepanelen slaan we twee vliegen in één klap: we verbeteren we de leefbaarheid en wekken we duurzame energie op.”

In Huizen ligt sinds enkele jaren op de Gooilandweg een rotonde met daaronder een waterberging. Voor die tijd hadden omwonenden vaak wateroverlast, tot zelfs in de woningen. Wessel Doorn: “Een inspirerend voorbeeld hoe klimaatadaptatie en duurzaam ruimtegebruik samen gaan. En door werk met werk te maken blijft het ook betaalbaar!”

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: PR

Daarnaast vraagt Doorn aandacht voor de railverbinding Almere-Hilversum-Utrecht. “De ChristenUnie wil investeren in het openbaar vervoer, onder andere ook in lightrail. Deze lijn staat nog niet op de kaart, maar hoort er wat ons betreft zeker bij!”

Laat in de middag kwamen alle routes samen in Amersfoort. Daar werden alle lokale oplossingen in ontvangst genomen door Carla Dik en Pieter Grinwis, die alle initiatieven meenam naar Den Haag. “Ons ideaal is om de aarde zó te beheren dat we rekening houden met anderen. We mogen genieten van de aarde en moeten hem netjes doorgeven aan volgende generaties. Al deze lokale oplossingen geven ons hoop dat dat ook echt lukt. Ze inspireren ons, want ze voeden onze hoop en versterken onze daadkracht”, aldus Carla Dik en Pieter Grinwis.

Uit de krant

Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief