De VVD pleitte voor meer mobiele snelheidsmeters.
De VVD pleitte voor meer mobiele snelheidsmeters. Foto: PR

VVD tevreden over mobiliteitsvisie, verheugd over verhoogde prioriteit schoolzones

Politiek

GOOISE MEREN - De mobiliteitsvisie staat vanavond op de agenda van de meningsvormende raad. De VVD was (en is) over het geheel genomen tevreden met de mobiliteitsvisie.

“De visie geeft goede handvatten om beleid uit te stippelen richting 2040 op het gebied van parkeren en verkeer. De visie zit goed in elkaar en de participanten waren over het algemeen tevreden over zowel het proces als de uitkomsten van de participatie. Het is van belang om deze positieve energie ook vast te houden in de uitvoering van de visie bij concrete projecten’’, aldus woordvoerder Niels de Jager. 

Verkeersveiligheid

Het college heeft, met deze tweede versie, aanpassingen gedaan die de VVD kunnen bekoren. De Jager: “Vooral op het gebied van verkeersveiligheid, voor onze fractie prioriteit nummer 1, worden goede stappen gezet. Zo heeft onze fractie in een eerste gesprek gevraagd om een hogere prioriteit te geven in de uitvoering aan schoolzones, zodat kinderen, een groep die kwetsbaar zijn in het verkeer, in een verkeersveiligere omgeving naar school kunnen gaan en hun eerste stappen in het verkeer kunnen zetten. Vaak zijn verkeerssituaties rondom scholen hectisch, en het is goed om op deze manier een veiligere situatie te creëren. Wij zijn heel blij dat het college de aanpassing heeft gemaakt om schoolzones de prioriteit ‘noodzakelijk’ te geven in plaats van ’gewenst’. Want zoals eerder gezegd: verkeersveiligheid is voor ons prioriteit nummer 1.”

Snelheidsmeters

Verder is de VVD tevreden over het feit dat er meer mobiele snelheidsmeters (de verkeersborden met smiley’s) worden aangeschaft de komende jaren. Deze borden worden vaak opgehangen op wegen waar te hard wordt gereden. De Jager: “Onze fractie is in 2018 de aanjager één geweest door te vragen om deze mobiele snelheidsmeters (door fractielid Mark Marshall). Deze snelheidsmeters zijn er om mensen bewust te maken van hoe hard zij rijden: er komt een blije smiley op het moment dat een auto onder de maximum snelheid rijdt, en een boze smiley als een auto boven de maximumsnelheid rijdt. Deze borden zijn intussen al op verschillende plekken in de gemeente opgehangen, en onze fractie heeft hier heel veel goede berichten over ontvangen.’’

Out-of-the-box voorstel

Ondanks dat de VVD tevreden is, dient het nog wel een motie in tijdens de meningsvormende raad, om nog wat zaken mee te geven aan het college bij de uitvoering van de visie. De motie gaat over het verkennen van het aanleggen van een ringweg ten oosten van Naarden-Vesting. De Jager zegt daarover: ‘’Er is de ambitie om de Vesting autoluw te maken, maar er zijn ook veel potentiële ruimtelijke ontwikkelingen, zoals de BOR-gronden en rondom het Naarderheem, waardoor er meer verkeersbewegingen zouden komen. Dit is een mooi out-of-the-box voorstel (dat ook is gedaan door bewonersplatform Naarden-Vesting tijdens de politieke avond) om die verkeersstromen anders in te richten. Onze fractie wil wel eens zien of dit haalbaal is, uiteraard zonder afbreuk te doen aan het beschermde stadsgezicht van de Vesting.”

Uit de krant