Aan de Vermeerlaan-Van Ostadelaan.
Aan de Vermeerlaan-Van Ostadelaan. Foto: Roel Kamphuis

ChistenUnie roept Mooi Tergouw en GDP op om negatieve energie om te buigen

Politiek

NAARDEN - ChristenUnie-fractievoorzitter Roel Kamphuis doet een oproep aan bewonersvereniging Mooi Ter Gouw en GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt: “Buig jullie negatieve energie om!”

De aanleiding voor Kamphuis om in de pen te klimmen, is een Extra-artikel van deze krant dat vrijdag 4 februari verscheen. “Hierin werden de lezers weer getrakteerd op een portie negativiteit verwoord door Peter Schroder van Mooi Ter Gouw. Maar om welke belangen gaat het nu eigenlijk? , vraagt Kamphuis zich af.

Vervuilde grond

“Er ligt al jaren een bestemmingsplan waarin origineel Premie A-koopwoningen zouden worden gerealiseerd. Vervuilde grond, die eerst gesaneerd moest worden, hield toen de verkoop van de grond en realisatie van de woningen tegen. De gemeente Naarden is zo goed geweest om op een deel van het terrein tijdelijk een speel-, sport- en ontmoetingsplek in te richten. De buurt heeft daar vele jaren met elkaar van kunnen genieten. Dit in afwachting van de sanering en daarna ontwikkeling van het voor woningbouw bestemde terrein.”

Het bestemmingsplan met de geldende bouwvlakken is - volgens Kamphuis - gewoon goedgekeurd door de betreffende gemeenteraad en de normale inspraakprocedures zijn daarbij gevolgd. “Wat de motivatie van Jelmer Kruijt is om dit in twijfel te trekken en samen met Herman den Hollander te roepen dat het bestemmingsplan niet van deze tijd is, valt geheel onder de eigen verantwoordelijkheid van beide heren.”

Past binnen plan

Tijdens het bestaan van de gemeente Naarden is er door een projectontwikkelaar al contact gelegd met de toenmalige verantwoordelijk wethouder over de mogelijke aankoop van het terrein en het ontwikkelen van een bouwplan voor dit terrein, verhaalt Kamphuis verder. “Een bouwplan dat blijkt te passen binnen het huidige bestemmingsplan, waar voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd kunnen worden om te voldoen aan de geldende parkeernormen en waar speel-, sport- en ontmoetingsvoorzieningen worden voorgesteld om tegemoet te komen aan de huidige gebruikers van de tijdelijke voorzieningen. In het vorige college, waar zowel het CDA (Herman de Hollander) als VVD (Jelmer Kruijt) deel van uitmaakten, zijn door de verantwoordelijk wethouder verdere afspraken met de projectontwikkelaar gemaakt.”

Mei vorig jaar is het voorgenomen bouwplan - binnen de eerder door de gemeenteraad gestelde kaders (bestemmingsplan, lokale- en regionale woonvisie) - gepresenteerd aan de gemeenteraad en de buurt. “Er wordt tegemoet gekomen aan de enorme vraag naar betaalbare en middeldure huurwoningen voor kleine huishoudens, geschakelde tiny houses. Zowel bij Mooi Ter Gouw en Jelmer Kruijt (GDP) heb ik nog geen belangenbehartiging voor deze groepen toekomstige bewoners kunnen constateren. Net zomin als voor de belangenbehartiging van de huidige en toekomstige gebruikers van de in het bouwplan voorgestelde spel-, sport- en ontmoetingsvoorzieningen.

Voetbal-/basketbalkooitje

Over een in het bouwplan voorgesteld voetbal-/basketbalkooitje wordt niet naar de mogelijke afmetingen gevraagd. Er wordt alleen op een schetsmatige weergave in het gepresenteerde bouwplan afgegeven. Maar wat zouden de kinderen/jongeren die op dat voetbal-/basketbalkooitje aangewezen zijn zich afvragen? Zeker hoe groot het zou kunnen zijn en hoeveel ruimte dat geeft om met elkaar een balletje te trappen of te basketten. Zouden de nieuwe omwonenden zich niet afvragen wat voor ondergrond gebruikt gaat worden? Wederom geen vragen hierover in het kader van geluidsoverlast van een stuiterende basketbal op een rustige zomeravond”, aldus Kamphuis, die uit ervaring weet dat het stuiteren van de bal op gewone tegels behoorlijk echoot. En volgens de fractievoorzitter zijn de kinderen de belangrijkste belanghebbenden in dit hele verhaal. “En met hen de jongeren en ouderen waarvoor in het Rembrandpark zeer beperkte speel-, sport en ontmoetingsmogelijkheden zijn.”

Uitblinken

En daarom Kamphuis’ oproep aan Mooi Ter Gouw en Jelmer Kruijt om alle energie die uitblinkt in negativiteit, samen met Remcom (Vereniging Buurtplatform Rembrandtpark & Componistenkwartier) en andere bewoners van het Rembrandtpark om te buigen. “Om te buigen naar het samen zoeken naar mogelijke initiatieven voor meer speel-, sport- en ontmoetingsmogelijkheden in de wijk. Tekenend is bijvoorbeeld dat bij openbare ruimte op de website van Remcom geen ruimte wordt gegeven aan de mogelijke ontwikkeling van speel-, sport- en ontmoetingsmogelijkheden in de wijk.”
Aangezien zowel Mooi ter Gouw als Jelmer Kruijt, ondanks aandringen, geen mogelijkheden willen zien in het Rembrandtpark is Kamphuis zelf opniew de wijk ingetrokken om de eerder gesignaleerde mogelijkheden vast te leggen.  “Ik vroeg aan een aantal kinderen, die bij de kop van het Meertje van Vlek aan het spelen waren, wat ze ervan zouden vinden als daar een speeltuintje zou komen. Ze waren gelijk enthousiast en wilden graag een glijbaan en schommels, en een wipwap.” De ouders hebben zeker genoeg ideeën voor het borgen van veilige spelen, zoals bijvoorbeeld een halfhoge heg in een u-vorm. Open vooral de ogen en oren voor de creatieve ideeën van de kinderen, jongeren en ouderen.”

De verantwoordelijk wethouder heeft op een motie van de ChristenUnie juni vorig jaar toegezegd dat initiatieven voor meer speel-, sport- en ontmoetingsplekken positief ontvangen zullen worden en dat er gezocht wordt naar mogelijkheden voor realisatie. Kamphuis: “Voor de omwonenden ligt er de uitdaging om alvast te experimenteren met de toekomstige Omgevingswet: met elkaar, door naar elkaar te luisteren en open te staan voor elkaars ideeën, te komen tot een compromis tussen het huidige groen en het gebrek aan speel-, sport- en ontmoetingsmogelijkheden in de buurt. Voor het uitlaten van loslopende honden is nota bene in de wijk meer ruimte beschikbaar. Het inzetten van de huidige negatieve energie naar het bereiken van positieve resultaten met elkaar als buurt levert veel meer een win-win situatie op. In het voorgestelde bouwplan aan de Jan ter Gouwweg wordt trouwens ruim in speel-, sport- en ontmoetingsmogelijkheden voorzien, dit geheel op initiatief van de projectontwikkelaar en de buurtbewoners die wel actief hebben geparticipeerd in relatie tot de openbare ruimte. Over belangenbehartiging gesproken.”

Struikelend

Reactie Jelmer Kruijt reageert op Kamphuis’ ‘uitlokking’ als volgt: “ Beste Roel, It takes two to tango. Maar de wethouder wil niet dansen. De wethouder geeft geen millimeter ruimte en verkondigt halve waarheden. Hij belooft alsnog een volwaardig participatietraject met de omwonenden op te starten, maar komt daar onder druk van de ontwikkelaar op terug. Hij beweert dat er ruim voldoende buitenspeelgelegenheid in de wijk is, maar als wij de berekening opvragen blijkt dat voor 95 procent om stoepen en bermen ter gaan. Hij belooft dat de bomen blijven staan, maar geeft geen antwoord op de vraag of het plan wordt geblokkeerd als dat onverhoopt toch niet lukt. Hij lijkt zich niet te realiseren dat het hier om vervuilde grond gaat, waardoor je maar een meter diep mag gaan om te bouwen. Hij wil vooral veel huizen bouwen, maar vergeet de consequenties daarvan: meer parkeerplaatsen, meer verkeersdrukte en minder speelruimte. Wij zijn kritisch op het voorliggende plan, dat klopt. Maar wij denken ook oprecht dat het beter kan en dat je bewoners daar meer en beter bij kan betrekken. Vanwaar de haast? Vanwaar de beperkte blik op de mogelijkheden van dit terrein?

Maar je hebt gelijk, laten we de energie proberen om te buigen naar iets positiefs. Daarom roepen wij college en raad al enige tijd op om zich niet in te graven, om niet in een kokervisie te blijven hangen, maar om nu eens echt naar de kritiek op dit plan te luisteren en daar wat mee te doen. Niemand is tegen bouwen en iedereen begrijpt dat het speelveld niet in de huidige omvang kan blijven. Maar wat we nu zien, is een ontwikkelaar met een eenzijdige blik op zoveel en zo snel mogelijk bouwen o.b.v. een achterhaald bestemmingsplan en een college dat daar struikelend achteraan sjokt. En een meerderheid van de raad die achteloos wegkijkt. Een compromis kan al bereikt worden als de bouwvlakken heroverwogen worden, zodat een betere indeling van het gebied, waaronder een speelterrein, kan ontstaan. Dat kost wat tijd, maar die tijd loop je snel in als je daarmee juridisch getouwtrek weet te voorkomen. Dit kan echt beter, pak die kans!”

Uit de krant