Afbeelding
Archieffoto: Bob Awick

Wethouder Eijbersen: College hanteert bestemmingsplan wel als uitgangspunt

Politiek

NAARDEN - Wethouder Jorrit Eijbersen kijkt - ondanks de beperkende omstandigheden - met een goed gevoel terug op de eerste participatiebijeenkomst, die vorige week met buurtbewoners over het project aan de Jan ter Gouwweg in Naarden heeft plaatsgevonden. Dat laat hij deze krant weten.

Het woningbouwproject in de Naardense wijk Rembrandtpark kent een moeizame aanloop. Het terrein heeft al langer een woonbestemming, maar vanwege verontreinigde grond liep de ontwikkeling vertraging op. In de tussentijd was het in gebruik als speelterrein. Toen het eindelijk werd vrijgegeven, was de buurt verrast en ontstond verzet tegen de bouwplannen. Eind mei nam Eijbersen het ontwikkelplan terug om ruimte te geven aan participatie met de buurt. Daartoe vond op 2 november een kennis-sessie plaats over de geldende kaders, zoals die van het bestemmingsplan, de woonvisie en parkeernormen. Ook sprak de wethouder herhaaldelijk met bewonersverenigingen en andere bewoners.

Speelplaats

Op 17 december vond de eerste participatiebijeenkomst plaats met buurtbewoners en bewonersverenigingen Mooi Ter Gouw en Remcom. In de digitale bijeenkomst is de nodige informatie opgehaald om mee aan de slag te gaan. Er lijkt begrip te zijn dat het terrein na gebruik als speelplaats nu toch ontwikkeld gaat worden, zo meldt hij. Wel zijn er zorgen over de overblijvende speelgelegenheid en de situering, over de bomen en over de parkeerdruk. De wethouder heeft nog eens benadrukt dat het college het bestemmingsplan wel als uitgangspunt hanteert: “Een bestemmingsplan vormt één van de belangrijkste instrumenten van de gemeente voor rechtszekerheid naar omwonenden, ontwikkelaars en andere belanghebbenden. Nu lijkt een deel van de omwonenden zich bij nader inzien niet goed te kunnen vinden in het in 2015 herbevestigde bestemmingsplan, maar onder andere omstandigheden moeten omwonenden én andere betrokkenen juist op een dergelijk plan kunnen vertrouwen zonder dat een gemeentebestuur naar believen plannen aanpast.” Afwijken van een bestemmingsplan kan leiden tot planschade: schade die omwonenden of ontwikkelaars leiden omdat zij op het bestemmingsplan mochten vertrouwen. De volgende bijeenkomst is gepland voor 14 januari.

Reactie buurtbewoonster

Toch is niet iedereen tevreden hoe het participatiepad door de gemeente Gooise Meren gelopen worden. Evelien de Kruijf uit Naarden reageert: “Jorrit was volgens mij namelijk helemaal niet aanwezig op die avond, ik wel. Als buurtbewoner wil ik namelijk graag betrokken zijn bij wat er in mijn straat gebeurt en wordt gebouwd. En dit was een hele teleurstellende avond, waarbij we speeltoestellen mochten plaatsen op aangemerkte vlakken. Er is geen enkele schets tot stand gekomen, omdat de vragen niet beantwoord konden worden die van belang waren (bijvoorbeeld: is er over afvalplekken nagedacht? Waar komen die te staan? Hoe is het aantal parkeerplekken tot stand gekomen?), en omdat nergens anders over gepraat kon worden. Meerdere mensen zijn die avond letterlijk afgehaakt. Hebben jullie Jorrit gevraagd waarom hij niet ontevreden was? Want daar ben ik dan wel heel benieuwd naar. Ik was wel ontevreden namelijk, en zeer teleurgesteld.”

“Er zijn technische storingen geweest, en men was van de kant van de gemeente ook niet blij met de niet-fysieke bijeenkomst (“de beperkingen”), omdat in een fysieke bijeenkomst veel gemakkelijker grote visualisaties kunnen worden gedeeld en besproken. Vandaar: niet ontevreden”, laat woordvoerder namens de wethouder weten.

Uit de krant