Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Rekenkamer: Gemeentelijke uitgaven externe inhuur normaal en binnen budget

Politiek

BUSSUM - De gemeente Gooise Meren doet geen buitenissige uitgaven aan externe inhuur. De uitgaven stijgen de laatste jaren, maar zijn vergelijkbaar met gemeenten van dezelfde omvang. Ook blijft Gooise Meren binnen de vastgestelde budgetten. Dat blijkt uit een onderzoek van de rekenkamercommissie dat de uitgaven aan ingehuurd personeel vergelijkt met andere gemeenten.

De rekenkamercommissie heeft het onderzoek laten uitvoeren omdat een aantal gemeenteraadsfracties meer inzicht wilde hebben in de omvang van de externe inhuur van de gemeente. Het gaat om de inhuur van personeel dat niet direct in dienst is bij de gemeente, maar veelal  tijdelijk of op projectbasis wordt ingehuurd. 

Miljoenen euro’s

De externe inhuur neemt jaarlijks toe en er zijn miljoenen euro’s bij betrokken. In de gemeente Gooise Meren lopen deze bedragen op van 3,5 miljoen euro in 2016 tot 5,1 miljoen euro in 2018. Dat betekent respectievelijk 14 procent en 18 procent van de totale salariskosten.

De rekenkamercommissie adviseert de raadsleden om helder aan te geven welke informatie zij nodig hebben om goede beslissingen te kunnen maken over de externe inhuur van personeel door de gemeente. Op dit moment is er - behalve een vaste gedragslijn voor externe inhuur - geen inhoudelijk beleidskader en ook nog geen gestructureerde verantwoording van de kosten. 

De raad geeft hiermee veel beleidsvrijheid aan het college van burgemeester en wethouders. Lopende het rekenkameronderzoek heeft het college besloten om de informatievoorziening aan de raad over externe inhuur te verbeteren. 

Toelichting

Op woensdagavond 4 november licht de rekenkamercommissie het onderzoek toe aan de raad en gaat de raad erover in gesprek met verantwoordelijk wethouder Geert-Jan Hendriks. Dan zal blijken of de toezeggingen van het college om de informatievoorziening te verbeteren, voldoende zijn.

Het onderzoek ‘Externe inhuur in de gemeente Gooise Meren’ is uitgevoerd door BMC en te downloaden op de website van de rekenkamercommissie: https://bestuur.gooisemeren.nl/gemeenteraad/rekenkamercommissie/

Uit de krant