De Dorpsraad geeft het college en de raad het dringende advies snel een einde te maken aan de bedroevend slechte huisvesting van de Oranje Nassauschool.
De Dorpsraad geeft het college en de raad het dringende advies snel een einde te maken aan de bedroevend slechte huisvesting van de Oranje Nassauschool. Foto: © Bob Awick

‘Gemeentewerf ideale locatie voor nieuwbouw Muiderbergse scholen’

Politiek

MUIDERBERG - In het novembernummer van ‘Dorpspraat’, het orgaan van de Dorpsraad Muiderberg, verschijnt een artikel over de langslepende plannen in Muiderberg een Integraal Kindcentrum (IKC); een onderwijsconcept waarin kinderen vanaf crèche tot en met het laatste jaar van de basisschool onderwijs genieten op één locatie te vestigen. Het college en raadsleden zijn ook op de hoogte van deze wens. 

“Samenvattend vinden de besturen, de teams en de ouderraden van de Vinkenbaanschool en de Oranje Nassauschool de gemeentewerf een uitmuntende locatie voor het nieuwe schoolgebouw. Deze locatie is namelijk nabij het SKBNM (Stichting Kinderdagverblijven Bussum Naarden Muiden) en de Rijver, waar ook een gymzaal, een bibliotheek en een gezondheidscentrum zijn gevestigd”, aldus Jur Jonges, voorzitter Dorpsraad.

Woningbouw
De Dorpsraad ondersteunt deze locatiekeuze volmondig, onder meer omdat er dan twee locaties vrijkomen voor hoogstnoodzakelijke woningbouw.  De woonvisie van de Dorpsraad uit 2018, die aan het toenmalige college is voorgelegd, werd destijds zeer positief ontvangen. De Dorpsraad geeft het college en de raad het dringende advies snel een einde te maken aan de bedroevend slechte huisvesting van de Oranje Nassauschool en met voortvarendheid gevolg te geven aan de wens van scholen en Dorpsraad  te kiezen voor nieuwbouw op de locatie naast Villa Zeezicht (SKBNM) en de Rijver.

Jonges: “De eerste ideeën voor een IKC in Muiden en Muiderberg stammen uit 2015. In Muiden was er de noodzaak om de capaciteit van de scholen te vergroten in verband met de grote stadsuitbreiding op het terrein van de Krijgsman. In Muiden zijn de plannen voor het IKC al in een vergevorderd stadium: de eerste paaltjes zijn al in de grond gegaan. In Muiderberg is het gebouw van de Oranje Nassau school dramatisch verouderd en in slechte staat en de behuizing van de Vinkenbaanschool is inmiddels afgeschreven.”

Simultaan
De voorbereidingen en de bouw van de scholen in Muiden en Muiderberg zouden simultaan gaan, maar de plannen voor Muiderberg stagneren nu al meer dan vijf jaar, aldus Jonges. “In 2015 was er al een akkoord van de gemeenteraad over nieuwbouw van scholen in Muiderberg. In het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs van 2017 worden de grote problemen omtrent de huisvesting van de scholen al onderkend. Vervolgens staat in het College Uitvoeringsprogramma van oktober 2018 dat uitvoering zal worden gegeven van 2019 tot 2022 aan renovatie, nieuwbouw en verduurzaming. In de begroting van 2021 wordt met geen woord over het IKC Muiderberg gesproken. Terwijl in het projectenboek van september 2020 een planning is opgenomen waarin sprake is van ingebruikname in december 2023. Kortom de berichten van de gemeente over de bouwplannen tenderen naar voortdurend uitstel, hetgeen alle betrokken grote zorgen baart.”

Maak haast
De Dorpsraad benadrukt dat het in het belang is van Muiderberg, dat er haast wordt gemaakt met de plannen. “De gemeentewerf is veruit de meest favoriete plaats voor een IKC in Muiderberg.”

Uit de krant