PvdA-fractievoorzitter Rolien Bekkema.
PvdA-fractievoorzitter Rolien Bekkema.

PvdA Gooise Meren wil helderheid van college en verhoging van OZB

Politiek

GOOISE MEREN - PvdA Gooise Meren roept het college op tot helderheid om de gemeentelijke voorzieningen op peil te houden. Dat meldt Rolien Bekkema, fractievoorzitter PvdA Gooise Meren.  ”De gemeente Gooise Meren staat er financieel niet goed voor”, gaat ze verder. “Waar de begroting voor dit jaar met moeite sluitend is gekregen, staan voor de komende jaren dieprode cijfers genoteerd, voor 2021 vooralsnog ruim 1,5 miljoen euro tekort.”

“Deze situatie hebben we zien aankomen”, vervolgt ze. “De afgelopen jaren heeft de PvdA telkens gewaarschuwd voor de oplopende kosten en uitgaven en meermalen gevraagd aan het college om duidelijkheid te geven over hoe dit vraagstuk aan te pakken. Al jaren worden de aangekondigde ‘moeilijke en pijnlijke’ keuzes die wij als gemeente moeten gaan maken, om de begroting ook op langere termijn sluitend te krijgen, vooruit geschoven, zodat wij als raad tot op heden niet hebben kunnen meebeslissen over de mogelijke keuzes om te bezuinigen en/of te  besparen.” 

Doorschuiven

Het college kiest er  - volgens haar - vooralsnog voor om broodnodige investeringen op de lange termijn te schuiven en zal de raad in mei 2021 een lijst met moeilijke en pijnlijke keuzes voorleggen. “Het lijkt erop dat deze coalitie de moeilijke keuzes niet durft of wenst te nemen en dit doorschuift naar een volgende collegeperiode.” 

Voor de PvdA staat voorop dat de voorzieningen voor en hulp aan de inwoners. “En met name onze kwetsbare inwoners op het huidige niveau blijven bestaan en dat hier niet aan getornd wordt. Investeringen in onderwijsvoorzieningen voor onze kinderen kunnen wat ons betreft niet langer uitgesteld worden, net zoals overige noodzakelijke investeringen in onze gemeente.”

Moties

Tijdens de begrotingsbehandeling dient de PvdA dan ook de volgende twee moties in. “Om ervoor te zorgen dat er nu en adequaat stappen worden gezet om de begroting op orde te krijgen en de voorzieningen voor onze kwetsbare inwoners niet in het gedrang komen.”

Het betreft: Motie Na ons de zondvloed. ‘Wij verzoeken het college om de raad voor 1 januari 2021 inzicht te geven in de bezuinigingen en besparingen, ook bekend als de ‘pijnlijke en moeilijke keuzes’ die de gemeente meent te moeten maken en die onze inwoners zullen raken’. 

OZB verhogen

Motie OZB verhogen. ‘Wij verzoeken het college om de OZB zodanig te verhogen dat de gemeente 1 miljoen euro extra aan inkomsten genereert (verhoging van circa 10 procent, gemiddeld 30 euro per huishouden). Dit om mogelijke bezuinigingen op onze voorzieningen te voorkomen en het gat in de begroting van 2021 te dichten. Bijna al onze omliggende gemeenten (Huizen, Wijdemeren, Soest, Blaricum) verhogen de OZB ook, om bovengenoemde redenen. Mede gezien het feit dat Gooise Meren regionaal gezien een relatief lage OZB-aanslag kent, lijkt ons dit een logische en eerlijke manier om zorg te dragen voor onze inwoners, naar draagkracht, bijdragen aan het behoud van ons voorzieningenniveau’.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:31
Afbeelding
Boerenbetoging bij ingang Media Park verloopt rustig Buurt / wijk 4 jul, 16:46
Afbeelding
Druif Bussum zeker voor herhaling vatbaar Foto’s 4 jul, 15:23
Logo
Afbeelding
Gezin Leyds uit Naarden doelwit van gerichte acties ‘Er is gewoon iemand die de opdracht heeft of een schuld heeft om de opdracht uit te voeren’ Algemeen 4 jul, 14:44
Afbeelding
Skatepark West in Muiden eindelijk open Algemeen 4 jul, 12:00
Afbeelding
BrinkPop Muiderberg groot succes foto’s 4 jul, 09:53
Logo
Afbeelding
Catherine Keyl opent nieuwe couveuseruimte Open dag Vogelhospitaal Naarden groot succes: jonge vogels zitten er weer warmpjes bij Natuur en Milieu 4 jul, 09:33
Afbeelding
Beach Event Muiderberg: 72 kids genieten volop foto’s 4 jul, 09:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief