Afbeelding

Hart voor BNM: ‘Dudok gebruikt oneerlijke koopafspraken’

Politiek

GOOISE MEREN - Hart voor BNM heeft ontdekt dat Dudok Wonen bij hun product Kopen naar Wens, waarbij huidige huurders van een sociale woning een koopconstructie krijgen aangeboden, een afrekenmethode gebruikt die ongunstig voor de koper kan uitvallen. De partij spreekt zelfs van ‘oneerlijke koopafspraken’.

“Terwijl Dudok geen risico loopt”, zegt raadslid Marieke Le Noble. “Dit lijkt ons niet eerlijk, zeker niet omdat het gaat om kopers die financieel toch al kwetsbaarder zijn dan de gemiddelde huizenkoper.” Zij hoopt hierover tijdens het vragenhalfuur in de raadsvergadering van woensdagavond vragen te kunnen stellen. “Een officiele reactie aan Dudok hebben we niet gevraagd, want we laten het graag aan het college over hierover met ze in gesprek te gaan.”

Gemiddelde taxatiewaarde

Le Noble laat weten dat haar partij deze informatie van inwoners heeft gekregen. “Wij hebben van hen begrepen dat Dudok een koopconstructie aanbiedt waarbij kopers met een laag inkomen een huis van Dudok kunnen kopen, waarbij zij minimaal de helft van de getaxeerde huidige waarde moeten betalen. Pas bij verkoop van het huis moet verder met Dudok afgerekend worden. Dudok heeft bij verkoop het recht het huis terug te kopen. In dat geval wordt gebruik gemaakt van een gemiddelde taxatiewaarde van drie taxateurs.”

Terugkooprecht

Echter, wanneer Dudok geen gebruik van het terugkooprecht wil maken en het huis op de vrije markt verkocht moet worden, hanteert Dudok een andere rekenmethode om het deel dat hen verschuldigd is af te rekenen, namelijk de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK), zo weet Le Noble inmiddels. “Het gedeelte dat Dudok nog moet ontvangen wordt vermenigvuldigd met de PBK sinds aankoop, en dit bedrag moet - onafhankelijk van de daadwerkelijke verkoopprijs - aan Dudok worden betaald. Wanneer de verkoopprijs lager uitvalt dan via de PBK berekend, is er dus een reëele kans dat de koper met een schuld achterblijft. De PBK ten opzichte van 2015 bedraagt bijvoorbeeld 44,8 procent, terwijl de WOZ over die periode gemiddeld met slechts 30 procent is gestegen.”

Uit de krant