Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Geen totaalverbod vuurwerk; gemeente introduceert vrijwillige vuurwerkvrije straten

Politiek

GOOISE MEREN Het college van burgemeester en wethouders besluit om geen totaal vuurwerkverbod in te stellen in de gemeente. “Op dit moment is een totaal vuurwerkverbod een brug te ver”, licht burgemeester Ter Heegde toe. Wel kunnen vuurwerkvrije zones worden ingesteld en geeft de gemeente ruimte aan buurtinitiatieven voor vrijwillige vuurwerkvrije straten.

De gemeente wil dit jaar experimenteren met vrijwillige vuurwerkvrije straten, waartoe buurtbewoners gezamenlijk kunnen besluiten. Als het gaat om handhaving ligt ook hier de nadruk op ‘vrijwillig’. Politie en boa’s zullen niet extra toezien op de handhaving van de vrijwillige vuurwerkvrije straten.

Burgemeester Ter Heegde geeft aan dat dit soort buurtinitiatieven goed kunnen werken, net zoals de buurtvaders van de moskee in de Keverdijk Naarden. “Dat is ook een goede vorm van handhaving. De buurtvaders kennen de jongens en dat werkt uitstekend”, aldus Ter Heegde. Bij een vrijwillige vuurwerkvrij zone mogen buurtbewoners geen mensen aanhouden, maar wel aanspreken op hun gedrag. Bij overlast kan alsnog de politie worden ingeschakeld.

Voor de vrijwillige vuurwerkvrije straten moet wel goede PR worden geregeld, geeft de burgemeester aan. Zo zullen er bordjes moeten komen bij de desbetreffende straten waardoor het duidelijk is dat de buurtbewoners gezamenlijk een vuurwerkvrije straat hebben ingesteld. 

Geen extra vuurwerkverbod

Een algeheel vuurwerkverbod voor Gooise Meren zou, volgens het college, teveel vraagtekens oproepen en zowel juridisch als financieel op dit moment niet haalbaar zijn. In juridische zin is de overlast, waarbij het gaat om schade en letsel door vuurwerk, niet zodanig dat een integraal verbod mogelijk is. Financieel zou een totaal vuurwerkverbod dit jaar niet mogelijk zijn vanwege claims van vuurwerkhandelaren. “Ook al zou je het misschien willen, op dit moment is het een brug te ver”, besluit Ter Heegde.

Vanaf 1 december is het zogenoemde F3 vuurwerk landelijk al verboden om te verkopen. Het betreft knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots). Vuurwerkverkopers zullen dus geen rotjes, Chinese matten en Roemeense kaarsen meer in het schap hebben liggen. Vuurwerk uit categorieën F1 (fop-, en schetsvuurwerk) en F2 (siervuurwerk) is nog wel toegestaan en wordt gewoon verkocht.

Centrum Keverdijk

In winkelcentrum Keverdijk wordt hoogstwaarschijnlijk, net als voorgaande twee jaarwisselingen, een vuurwerkvrije zone ingesteld door het college. Zoals het er nu voorstaat zal dit de enige locatie in de gemeente zijn. Voordat er een vuurwerkvrije zone werd ingesteld, was centrum Keverdijk een plek waar veel overlast en schade was door vuurwerk. Bij de vuurwerkvrije zone wordt er door boa’s en politie wel gehandhaafd.

Centrale show

Vorig jaar sprak burgemeester Ter Heegde nog over de mogelijkheid om een centrale vuurwerkshow te organiseren. In omliggende gemeenten, zoals in Hilversum, gebeurd dit al enige jaren. Dit jaar is het er nog niet van gekomen, mede door de financiële mogelijkheden van de gemeente voor een centrale show en de vuurwerkverkopers in de gemeente. Maar de plannen zijn niet van tafel verdwenen. Voor volgend jaar wordt er opnieuw overlegd of een centrale vuurwerkshow er komt.

Uit de krant