Burgemeester Han ter Heegde.
Burgemeester Han ter Heegde. Foto: GooiTV

Han ter Heegde: pepperspray en wapenstok voor boa's

Politiek

GOOISE MEREN - In het interview met BussumsNieuws en GooiTV was burgemeester Han ter Heegde er heel duidelijk over: "Wat er in IJmuiden met de boa's gebeurde, laten wij onze medewerkers niet overkomen." Ook de perikelen rondom de woningbouw op de Jan ter Gouwweg kwamen aan bod.

De burgemeester is heel stellig als het over het beschermen van boa's gaat. Die hebben de laatste jaren steeds vaker te maken met geweld tegen hen. "De boa's hebben steeds zwaardere taken gekregen, zeker ook met de coronamaatrdegelen." Wat de burgemeester betreft krijgen ze extra beschermingsmiddelen. Hij noemt pepperspray en een wapenstok als voorbeeld. "Maar dan moeten ze wel weten hoe ze daarmee om moeten gaan", aldus Ter Heegde.

Commotie

Ter Heegde heeft wel begrip voor de commotie die is ontstaan rondom de gepresenteerde bouwplannen aan de Jan ter Gouwweg. Op de plek van het speeltuintje staan namelijk 36 woningen gepland. Die woningen komen er, daar laat de burgervader geen misverstand over bestaan. De oorspronkelijke plannen dateren al uit 2005, er ligt een goedgekeurd bestemmingsplan en in 2015 is dat nog eens bekrachtigd. De bewoners voelden zich volgens de burgervader wat overvallen en gaven aan dat er geen goede burgerparticipatie is geweest. De gemeente kan zich daar wel in vinden en de belanghebbenden mogen dus nog participeren in de plannen, maar een groen veldje blijft het niet. Ze mogen wel iets zeggen over de plannen en meedenken over het type woningen, het groen rondom de woningen en de wegen. Er ligt nu een plan voor 36 woningen, waarvan een derde sociaal, een derde midden en een derde duur. Precies zoals de gemeente dat wil. De burgemeester verwacht overigens niet dat het een lang participatietraject wordt. "Je kunt een paar sessies doen waarbij iedereen wordt uitgenodigd en ik hoop dat men elkaar daar kan vinden."

Tekst gaat verder onder het filmpje.


De gemeente was de afgelopen tijd ook druk met de aanvragen van horecaondernemers voor uitbreiding van de terrassen. Er kwamen hiervoor dertig aanvragen binnen en de meeste zijn gehonoreerd. Op het aanvraagformulier moesten omwonenden meetekenen. De gemeente hoopt dat door de verruiming de horeca de schade die is ontstaan door de sluiting een beetje kan inhalen. Net als veel andere evenementen gaat ook Swim to Fight Cancer niet door. Maar er is door de organisatie een alternatief bedacht. Op 5 juli duiken alle burgemeesters van de gemeenten waar de Swim zou plaatsvinden in het water. Ook onze burgervader doet mee.

Uit de krant