Afbeeldingen: Dura Vermeer

Plannen voor groot appartementencomplex Vitusstraat

  Politiek

BUSSUM - Er zijn plannen om een appartementencomplex te realiseren op de plek van Hockey Republic. De politiek had bij de presentatie deze week nog wel wat vragen.

Niks is nog definitief. De tekeningen die Olaf Vreugdenhil van ontwikkelaar Dura Vermeer deze week aan de politiek van Gooise Meren presenteerde, zijn louter schetsen, benadrukken hijzelf en wethouder Jorrit Eijbersen (VVD). Maar van belang is dat politiek én inwoners in een vroegtijdig stadium meegenomen worden in dit 'ingewikkelde' verhaal.

Vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen kregen afgelopen week een presentatie van het plan voor 24 woningen - waarvan 8 sociaal - van maximaal 150 vierkante meter in het complex Vitusstraat 17 in Bussum; het onderkomen van Hockey Republic. Dura Vermeer is al twee jaar eigenaar van het gebouw en wil aan de slag.

Aandachtspunt is dat het nieuwe onderkomen straks tot vijftien meter hoog is. Door nu al de plannen te bespreken wil Eijbersen een 'enorme blunder' voorkomen. Het is namelijk niet de bedoeling dat het appartementencomplex als een enorme kolos tussen de bestaande bebouwing gaat ogen. Om die reden moet er een trapsgewijs pand komen, aansluitend op de huidige gebouwen. Dat wordt overigens nog wel een 'zoektocht', aldus Olaf Vreugdenhil van Dura Vermeer. "Maar we gaan daar zeker niet een grote taart neerzetten", belooft Eijbersen.

Daarnaast is het idee om het nieuwe complex, in vergelijking met het bestaande, meer naar voren te halen om zo ruimte te creëren voor de mensen die daar achter wonen. Dan kijken zij niet tegen een enorme muur aan, is de uitleg. Dat gaat dan wel weer ten koste van openbare grond aan de voorzijde. Een parkeergarage - met 1,7 plekken voor de duurdere en 1,2 plekken voor de sociale woningen - komt onder het pand. 

Aan de achterzijde is het plan voor een 'soort kas' met daarin bijvoorbeeld een bibliotheek of ontmoetingsruimte (zie foto hieronder). En op het maaiveld wil men een shared space creëren met groen en verharding door elkaar heen. Dit moet, aldus Vreugdenhil, een aangenaam verblijfsgebied worden zonder dat hier al te veel hangjongeren op af komen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De plaatjes - het zijn dus nog schetsen - van Dura Vermeer zien er mooi uit en er zal best vraag zijn naar de woningen. Toch zijn er zorgen binnen de politiek en ook vanuit de buurt, constateren enkele gemeenteraadsleden. Bovendien is er - klinkt de kritiek - van burgerparticipatie weinig sprake. Vreugdenhil geeft toe dat er een bijeenkomst al enige tijd terug plaatsvond, maar het sindsdien stil is. 

Dat komt ook doordat er eerst andere zaken moesten worden afgerond binnen dit proces en er daarom weinig concreet nieuws te melden is, verklaart men. Wel staat er deze maand een informatiebijeenkomst op de agenda. Eijbersen voegt daaraan toe dat vanwege de nieuwe omgevingswet het vooral aan de initiatiefnemers is om buurtbewoners bij de plannen te betrekken. De gemeente kijkt bij de beoordeling van de plannen vervolgens in hoeverre dat daadwerkelijk is gedaan.

Zorgen zijn er overigens ook over de mogelijke parkeerproblemen die ontstaan. Want, zo vraagt met name fractievoorzitter Marieke le Noble van Hart voor BNM zich af, waar moeten klanten van coffeeshop Piramide straks hun auto parkeren? Dat doen ze nu op het parkeerterrein voor Hockey Republic, maar die verdwijnt. Op die vraag is nog even geen antwoord. De buurt zit in ieder geval niet te wachten op coffeeshopklanten die continu rondjes rijden door de buurt vanwege een gebrek aan parkeerruimte. 

Maar zover is het nog lang niet. Nogmaals, benadrukken de wethouder en ontwikkelaar, deze bijeenkomst is eerder een start- dan een eindpunt. Er komen nog wel (meerdere) informatiebijeenkomsten voor omwonenden en ook de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed zal het college van burgemeester en wethouders nog van advies voorzien."We komen hierover bij u terug, maar dat duurt dus nog wel even",aldus de wethouder richting de aanwezige commissieleden.

Meer berichten