Barbara Boudewijnse, Barry Vermeulen, Nico Schimmel en Jaap Hegeman bespreken plannen voor de Vlietlaan.
Barbara Boudewijnse, Barry Vermeulen, Nico Schimmel en Jaap Hegeman bespreken plannen voor de Vlietlaan. (Foto: Bob Awick)

Wethouders willen doorpakken bij herinrichting Vlietlaan

  Politiek

BUSSUM - Een grote opknapbeurt voor de Vlietlaan staat al jaren op het verlanglijstje van zowel de hardwerkende ondernemers als de gebruikers van de straat en het gemeentebestuur. Wethouders Barbara Boudewijnse en Nico Schimmel sturen erop dat het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de straat voor de zomer klaar zal zijn. Samen met straatmanagers Barry Vermeulen van Het Gooise Land en Jaap Hegeman van Bang Olufsen Hegeman wordt de laatste stand van zaken besproken. 

Straatmanager Vermeulen: "Wij volgen al jaren de gesprekken over de herinrichting. We hebben heel wat avonden van ons laten horen en wachten vol spanning op het moment waarop alles gaat gebeuren. Wat ons betreft: hoe eerder hoe beter. Wel willen we dat tijdens het werk de winkels zo goed als mogelijk bereikbaar blijven. Een andere grote wens is dat de straat tweerichtingsverkeer blijft en dat er voldoende parkeerplaatsen op maaiveld blijven voor onze klanten." 

Wat is de visie van de gemeente op de Vlietlaan?
Wethouder Boudewijnse: "De gemeente ziet de Vlietlaan als de entree voor het dorp met gemengde bedrijvigheid. We werken aan een nieuw plan waarbij we uitgaan van een complete herinrichting van de Vlietlaan vanaf de kruising Meerweg tot de kruising Generaal de la Reijlaan. Wij willen de verkeersveiligheid, verkeersstromen en voorzieningen voor voetgangers en fietsers verbeteren.” 

Hoe gaan jullie dat concreet aanpakken?
Wethouder Schimmel: “Om er nog meer een winkelstraat van te maken gaan we de stoepen verbreden langs de winkels. Parkeervakken worden verplaatst naar de kant van het spoor. Er komen ook meer plekken om de fiets te parkeren. Daarnaast moeten we de riolering en bestrating vervangen. Ook gaan we het groen aanpakken en de openbare verlichting. Wat verder belangrijk is, is dat we de verkeerssituatie verbeteren rondom de overwegen en kruisingen bij de Meerweg en de Generaal de la Reijlaan.” 

Wethouder Nico Schimmel, wat kunt u zeggen over de planning?
"Op het gemeentehuis werken we aan een centrumplan en het verkeerscirculatieplan is daar ook een belangrijk onderdeel van. De Vlietlaan is voor de gemeente een belangrijke verbindingsroute en wordt als eerste project opgepakt omdat wij de urgentie ervan inzien. Op dit moment wordt gewerkt aan een voorlopig ontwerp. Dat zal nu snel klaar zijn en dat is het moment waarop betrokkenen mogen pariticiperen. Snelheid, maar ook zorgvuldigheid, is geboden. We hopen voor de zomer hier een klap op te geven en dan het werk in te kunnen plannen." 

Wat verwacht u dat de grootste uitdaging wordt?
Wethouder Schimmel: "Het werk op de Vlietlaan is tussen twee drukke overwegen gelegen: de Generaal de la Reijlaan en de Meerweg. Daardoor moeten we het verkeer in goede banen leiden als we de schop in de grond zetten. Al met al is het een groot project en een hele lange straat." Wethouder Boudewijnse: "We hebben nog geen duidelijk antwoord op de vraag of het riool geheel vervangen moet worden onder het spoor of dat we het met een minder ingrijpende maatregel af kunnen. Daar moet snel duidelijkheid over komen." 

Als de Vlietlaan opgeknapt is, wat ziet het publiek dan?
Wethouder Schimmel: "Het wordt heel mooi, ik noem het ook wel de 'Ramblas' van Bussum." Straatmanager Hegeman: "Ik kijk er erg naar uit dat de Vlietlaan na de opknapbeurt de uitstraling heeft van de rode loper naar het centrum van Bussum. Verder hoop ik dat het tijdsbestek van de opknapbeurt zo kort mogelijk is voor de ondernemers aan de Vlietlaan.” Wethouder Boudewijnse: "Straks heb je een prachtige route van het station naar het centrum en andersom. Deze aanloopstraat wordt echt een verrijking voor Bussum, zodat iedereen zich welkom voelt in het dorp." 

Wat doen jullie ondertussen om de Vlietlaan gezellig te houden?
Straatmanager Hegeman: "De ondernemers hebben zowel de bloembakken in de straat als de feestelijke verlichting in de bomen betaald vanuit de reclamebelasting. We hopen hiermee dat de straat een vriendelijke uitstraling heeft. Daarbij willen we dat we meer mét elkaar ondernemen. Leuk voorbeeld daarvan is dat we ook de Kerstman hebben geregeld op zaterdag 14 december. Dan bieden we als Rondje Noord iedereen een gratis ritje aan en we hopen dat de mensen om zich heen kijken en zien hoeveel ondernemers hier eigenlijk gevestigd zijn."

Meer berichten