Foto: Jessica de Jong

D66 wil dat gemeente taalles voor statushouders versneld in eigen hand neemt

  Politiek

GOOISE MEREN -Laat het niveau van taallessen van vluchtelingen te wensen over? "Ja", zegt raadslid Jacqueline Sweerts van D66. Zij wil kwetsbare nieuwkomers bescherming bieden.

Raadslid Jacqueline Sweerts is op een missie: ze wil dat nieuwkomers goed geholpen worden bij taallessen en dat de gemeente zich hierbij versneld actief gaat opstellen.

Zorgen
Sweerts heeft onderwijs in haar portefeuille en heeft de laatste tijd flink wat contacten gelegd in de wereld van taallessen in Gooise Meren. Zij uitte eerder al haar zorgen over de gang van zaken bij die taallessen. Vorig jaar stelde ze hier raadsvragen over en nu doet ze dat opnieuw. "Ik hoor vanuit diverse kanten klachten over wat er gaande is bij de diverse taalverzorgers.

Geen regie
Het probleem is dat er heel wat aanbieders zijn en dat de gemeente hier op dit moment geen regierol in heeft. Dit is tot op heden nog bij Vluchtelingenwerk geregeld. De nieuwkomers mogen zelf een bureau uitzoeken waar ze de taalles, onderdeel van de inburgering, willen volgen. Dat hoeft niet altijd de beste keuze te zijn."

Niveau
Sweerts kwam erachter dat er veel geopereerd wordt in de schaduw. Nieuwkomers konden kiezen uit aanbiedingen zoals een gratis laptop en korting op de lessen. Eenmaal begonnen aan de cursus laat het niveau - soms - te wensen over. En als een statushouder het gewenste niveau niet haalt, kan de taalaanbieder samen met de nieuwkomer daarvoor de benodigde ontheffing regelen.

Op maat
Sweerts denkt dat dit voorkomen kan worden door lessen op maat aan te bieden. Verder is het volgens haar opmerkelijk dat er vraag is naar lessen in de avonduren - zodat er overdag gewerkt kan worden - maar dat dit nauwelijks wordt aangeboden. "Waar is de controle? Wat gebeurt er met deze signalen? Ik hoor om mij heen kritiek op de taallessen. Zo veel dat ik mij zorgen maak. Terwijl het in mijn ogen beter kan: de taal leren en werken heeft immers het meest effect als dit hand in hand gaat."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten