Nieuwbouwwijk de Krijgsman in Muiden krijgt niet 1 sociale huurwoning.
Nieuwbouwwijk de Krijgsman in Muiden krijgt niet 1 sociale huurwoning. (Foto: G.J. Schultz)

Waar blijven de sociale huurwoningen?

  Politiek

GOOISE MEREN - De doelstelling van de gemeente bij het bouwen van woningen om een derde sociaal te bouwen wordt niet gehaald. Dat beaamt zowel fractievoorzitter Jens Duyts van de VVD als Rolien Bekkema van de PvdA in een uitzending van In Derde Termijn op GooiTV.

Bij geen enkel bouwproject de afgelopen jaren wordt de doelstelling van een derde sociaal bouwen, een derde middelhuur en een derde duur gehaald. Sterker nog, tussen 2016 en 2018 is het aantal sociale woningen - woningen met een maximale huurprijs van 720 euro per maand - met 190 afgenomen, zo stelt Bekkema. Duyts erkent dit, maar kijkt liever vooruit. "Ik kijk liever naar de projecten die nu komen om daarin wel de doelstelling te handhaven." Als voorbeeld geeft hij de plannen voor de wijk Bredius in Muiden. Daar zou het aandeel sociale huur hoger dan een derde worden. Maar dat aantal compenseert bij lange na niet wat in het verleden allemaal is misgegaan. Duyts: "We zitten als gemeente ook niet altijd in de positie om dit te kunnen afdwingen bij projectontwikkelaars," verdedigt hij het college. "Veelal gaat het om grond die niet van de gemeente is en dan zijn de middelen beperkt. Dan zijn er nog wel mogelijkheden om op basis van het bestemmingsplan te sturen, maar ook dat is niet altijd mogelijk.

Bekkema roert ook het onderwerp inspraak nog aan. Veelal gaat het dan om omwonenden die mee mogen praten en vaak krijgt de gemeente dan niet de handen op elkaar om een derde sociaal te laten bouwen. Een recent voorbeeld daarvan zijn de woningen die komen op de voormalige Stork-locatie in Naarden. Ook daar komen geen sociale woningen. En zo zijn er nog meer voorbeelden. Zoals de discussie rondom de grond tussen de Herenstraat en de Iepenlaan in Bussum. Wat ook niet helpt, zo stelt Bekkema, is dat woningcorporaties hun huurwoningen verkopen. Vooral Dudok schijnt daar koploper in te zijn. Dutys: "Het is pure schande dat Dudok 600 woningen verkoopt. Met hen is geen afspraak te maken, maar we kijken of we dat toch kunnen afdwingen."

De uitzending bekijken kan op www.gooitv.nl

Meer berichten