Foto: Bob Awick

Veel haken en ogen aan afgeslankte apv

  Politiek

GOOISE MEREN - Er kunnen wel wat regels geschrapt worden, maar aan een echt afgeslankte algemene plaatselijke verordening (apv) hangen nog heel wat haken en ogen. Dat meldt het gemeentebestuur na een kort onderzoek naar het schrappen van regels. 

Er werd de afgelopen weken gekeken naar de voors en tegens van het afslanken van de apv. Het gemeentebestuur komt tot zeven argumenten voor, zoals onder meer het meer geven van verantwoordelijkheden aan bewoners. Daarnaast kent de apv volgens het gemeentebestuur regels die voor Gooise Meren hoe dan ook niet van toepassing zijn en kunnen er zelfs regels worden geschrapt zonder dat dat op straat meteen grote gevolgen heeft. 

Meer tegenargumenten
Het lijstje met tegenargumenten is een stuk langer. Daar wordt onder meer genoemd dat bewoners met een afgeslankte apv soms niet weten welke regels er gelden en dat er conflicten kunnen komen over wat er wel en niet mag. Daar komt nog eens bovenop dat de politie niet meteen staat te springen om apv-regels te schrappen. "Geen bepaling betekent in de praktijk geen handhavingsmogelijkheid", zo laat de politie weten aan de gemeente.  

Verder
De gemeente concludeert al met al dat het wel degelijk moet kijken naar welke regels er nog wel en niet moeten gelden. "De vraag is voorts of we regels willen verminderen om de autonomie van inwoners te versterken, of hebben we toch liever een apv die duidelijkheid schept voor inwoners", stellen burgemeester en wethouders. 

Het hangt nu van de gemeenteraad af of de apv echt afgeslankt gaat worden. De gemeenteraad praat er volgende week voor het eerst over. 

Meer berichten