Nico Schimmel: vier jaar eerder wethouder dan vooraf gedacht, maar niet tegen wil en dank

  Politiek

GOOISE MEREN - Het kan raar lopen. Zo ga je voor het eerst van start als raadslid met een gezonde ambitie om over vier jaar of later wethouder te worden en zo word je het na een krap half jaar al. De politieke carrière van Nico Schimmel (Hart voor BNM) gaat onverwachts razendsnel. "Het wordt aanpoten", weet de nog onervaren Bussumer.

Dat Nico Schimmel nu al wethouder wordt heeft alles te maken met het plotselinge vertrek van wethouder Marieke Munneke Smeets. "Na haar ontslag hebben we ons moeten beraden op hoe het nu verder moest met onze coalitiedeelname. We hadden kunnen zeggen dat we boos waren omdat ook onze coalitiegenoten Marieke hadden weggestuurd, maar we beseffen ook dat we goed samenwerken met VVD, D66 en GroenLinks. We hebben ook een groot deel van onze punten opgenomen in het coalitieakkoord. We hebben het gevoel dat we dat willen waarmaken. We moesten dus wel door, daar waren we het over eens", vertelt Schimmel.

Zoeken naar wethouder
Maar om door te gaan had Hart voor BNM wel een wethouderskandidaat nodig. Waar grote partijen als de VVD en D66 de wethouderskandidaten haast voor het oprapen hebben, was het voor het nog jonge en bestuurlijk onervaren Hart voor BNM wel even zoeken. "Onze hele fractie heeft nog geen ervaring als het gaat om besturen, maar we waren allemaal wel bereid om de stap te zetten en wethouder te worden. We wilden onze politieke verantwoordelijkheid nemen. Daarna hebben we gekeken wie het het beste kon gaan doen. Het is tenslotte wel een stap, want je maakt echt een sprong in het diepe. Toen ze vroegen of ik het wilde gaan doen, heb ik volmondig 'ja' gezegd."

Centrumprojecten
Schimmel heeft een volle portefeuille gekregen, waar alle projecten rond het Bussumse centrum het meest uitspringen. Scapino/Nieuwe Brink, Mariënburg, gebouw De Vonk en ga maar door. "Dat zijn projecten waar ik in het verleden als straatmanager zeker mee te maken heb gehad en die mij raken. Daar kan ik echt mijn ei in kwijt."

Studeren
De komende weken zal het voor Nico Schimmel vooral studeren worden. Studeren op lopende dossiers, alle stukken lezen. "Daarnaast heb ik veel gesprekken met de burgemeester en met de andere wethouders. Ze helpen me op weg en coachen me. Dat moet me zeker gaan helpen om deze klus zo goed mogelijk te klaren. Samen gaan we er iets moois van maken."

Leren
Waar Schimmel over een jaar staat als wethouder en wat hij dan bereikt heeft, durft hij nog niet te zeggen. "Ik kan wel van alles gaan noemen, maar het is voor mij nog moeilijk in te schatten hoe lang bepaalde zaken duren voordat alle procedures doorlopen zijn. Daarnaast moet ik mijn portefeuille nog veel beter leren kennen, alles lezen, en heb ik te maken met veel zorgvuldigheid. Ik durf er nog geen uitspraken over te doen. Toch hoop ik als wethouder natuurlijk dan wel heel veel geleerd te hebben."

Meer berichten