Waardevolle panden Verhulstlaan stonden op geen enkele lijst
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Heemschut.

Waardevolle panden Verhulstlaan stonden op geen enkele lijst

  Politiek

BUSSUM - De twee met sloop bedreigde houten villa's aan de J.J.H. Verhulstlaan stonden tot nu toe op geen enkel lijstje met waardevolle panden. Dat bleek woensdag toen er kort werd gesproken over de eventuele waarde van de panden door de gemeenteraad.

De houten villa's worden met sloop bedreigd omdat er op de plek twee twee-onder-een-kapwoningen gebouwd moeten worden. Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Historische Kring Bussum trokken daarover onlangs aan de bel omdat ze de sloop tegen willen gaan. Volgens hen hebben de panden een grote cultuurhistorische waarde voor Bussum. Er werd zelfs bekend dat de twee panden vroege ontwerpen zijn van de beroemde Bussumse architect K.P.C. de Bazel.

Na de ontdekkingen besloot de gemeente, ondanks dat de weg voor de aanvraag van een sloopvergunning al werd vrijgemaakt, extra cultuurhistorisch onderzoek te doen.

Erfgoedclubs werkten mee aan lijsten met waardevolle panden
Afgelopen woensdag werd bekend dat de panden tot nu toe op geen enkele radar verschenen waren. Vijf jaar geleden maakte de toenmalige gemeente Bussum een erfgoedbeleid. Er werden lijsten opgesteld met welke panden als waardevol bestempeld moesten worden en daarmee beschermd zouden moeten worden. De panden aan de J.J.H. Verhulstlaan stonden daar niet op. Saillant detail: de gemeente liet de lijsten aanleveren door Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Historische Kring Bussum. Zij bleken de panden ook niet op hun netvlies te hebben.

Pand beschermen kan alsnog
Toch zou het kunnen dat de panden alsnog beschermd worden en de sloop dus niet doorgaat. Het cultuurhistorisch onderzoek loopt nog. Bovenal deden Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap enkele weken geleden al een spoedmonumentenaanvraag. Dat wordt nog behandeld.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>