Wethouder Geert-Jan Hendriks (D66) is tevreden over de begroting.
Wethouder Geert-Jan Hendriks (D66) is tevreden over de begroting. Foto: Sjoerd Stoop

Gemeente gaat na twee jaar plannen maken aan de slag

Politiek

GOOISE MEREN - Na twee jaar met vooral het op poten zetten van de gemeente Gooise Meren en het harmoniseren van beleidsregels gaat het gemeentebestuur nu echt aan de slag. Dat mag je concluderen aan de hand van de afgelopen week gepresenteerde gemeentebegroting en het zogenaamde 'college-uitvoeringsprogramma'.

Wethouder Geert-Jan Hendriks van Financiën noemt het oogsten wat de afgelopen twee jaar gezaaid is. "Want we hebben de afgelopen twee jaar ontzettend hard gewerkt om onze gemeente op te bouwen. We hebben heel veel slagen moeten maken, dat was echt niet mals. Het huis is nu op orde. En dat geeft mij als wethouder Financiën, maar ook de rest van het nieuwe college, een goed gevoel. Van wat we de afgelopen twee jaar hebben bereikt, kunnen we nu de vruchten plukken."

Gemeentebestuur maakt 'aanjaaggelden' vrij
En met de vruchten plukken bedoelt de wethouder investeren in nieuw beleid, maar wel zonder al het geld dat de gemeente in kas heeft zomaar te verbrassen. "We gaan nu echt aan de slag met nieuw beleid om onze gemeente te verbeteren. En daar hebben we de middelen voor. We hebben een mooie sluitende begroting met ruimte voor investeringen. Daar hebben we geld voor, maar we blijven kritisch op wat we uit gaan geven. We willen werken met zogenaamd 'aanjaaggeld'. We maken dan kort een budget vrij om op bepaalde vlakken te investeren. Dat geld wordt absoluut niet structureel begroot en moet zich later gaan terugverdienen."

Aan de slag met vier speerpunten
De gemeente Gooise Meren gaat de komende jaren vooral aan de slag met vier punten: duurzaamheid, leefbaarheid, sociaal domein en democratisering. Het verbeteren van de leefbaarheid wordt de komende jaren verreweg het voornaamste speerpunt. Er loopt momenteel een groot onderzoek dat helder moet maken wat er speelt onder bewoners: van klachten over openbaar groen tot aan veiligheid met betrekking tot woninginbraken. "Met alle resultaten kunnen we straks aan de slag. We kunnen heel gericht gaan werken en hebben budget om bepaalde dingen snel op te lossen. Hoe we dat precies vorm gaan geven hangt natuurlijk ook af van de resultaten."

Voor wat betreft het punt duurzaamheid gaat de gemeente aan de slag met het verduurzamen van haar eigen vastgoed. Dat is niet alleen milieubewuster, maar levert op termijn ook weer geld op. Datzelfde geldt voor het sociaal domein. Daar wordt gekeken of het goedkoper en beter kan. En dat is precies zoals de wethouder het graag ziet. "Het is vooral efficiënter. We willen nu investeren om later te kunnen besparen", aldus Hendriks.

 

Uit de krant