Extra cultuurhistorisch onderzoek naar houten villa's Verhulstlaan
Extra
Logo bussumsnieuws.nl

Extra cultuurhistorisch onderzoek naar houten villa's Verhulstlaan

  Politiek

BUSSUM - Er komt een extra cultuurhistorisch onderzoek naar de met sloop bedreigde houten villa's aan de J.J.H. Verhulstlaan. Dat meldt de gemeente. Volgens de gemeente gaat het om een aanvullend onderzoek, gedaan door een extern bureau. 

Het cultuurhistorisch onderzoek wordt gedaan nadat de Historische Kring Bussum en Erfgoedvereniging Bond Heemschut afgelopen week ontdekten dat de bedreigde houten villa's vroege ontwerpen zijn van de beroemde Bussumse architect K.P.C. De Bazel. De twee stuitten op de originele ontwerptekeningen uit 1904 en 1911. 

Het onderzoek moet aan het licht brengen hoe waardevol de twee oude panden echt zijn voor Bussum en kort door de bocht kan gezegd worden dat het onderzoek er toe moet leiden dat de twee panden onterecht gesloopt gaan worden. Wanneer de resultaten van het onderzoek bekend worden, kan de gemeente nog niet zeggen. 

Gemeentelijke commissie keek niet naar historie panden
Opvallend is wel dat de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed van de gemeente Gooise Meren niet eerder heeft gezien dat de twee houten villa's erg waardevol zijn voor de historie van Bussum. Volgens een woordvoerder komt dat doordat de commissie alleen kijkt naar het ontwerp voor de bouw van de twee twee-onder-een-kapwoningen op deze plek van het beschermd dorpsgezicht. "Het ontwerp past daar volgens de commissie wel tussen, naar wat er voor gesloopt moet worden is niet gekeken", aldus de woordvoerder van de gemeente. 

Tot nu toe geen sprake van sloopvergunning
De gemeente benadrukt wel dat er momenteel nog geen sprake is van een sloopvergunning voor het voormalig 'herstellingsoord voor bleekneusjes'. Nadat de gemeenteraad afgelopen maand een 'verklaring van geen bedenkingen' gaf is de weg voor een aanvraag van een sloopvergunning wel vrijgemaakt. Maar of de eigenaar van de panden en de grond die ook krijgt, moet ook weer door een commissie worden beoordeeld. 

Meer berichten