Bedreigde villa's Verhulstlaan waardevoller dan gedacht
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het oude 'herstellingsoord voor bleekneusjes' aan de J.J.H. Verhulstlaan.
Het oude 'herstellingsoord voor bleekneusjes' aan de J.J.H. Verhulstlaan. (Foto: Heemschut.)

Bedreigde villa's Verhulstlaan waardevoller dan gedacht

  Politiek

BUSSUM - De met sloop bedreigde houten villa's aan de J.J.H. Verhulstlaan blijken veel waardevoller voor de historie van Bussum dan eerder gedacht. Het oude herstellingsoord blijkt een vroeg ontwerp van de beroemde Bussumse architect K.P.C. de Bazel. Dat concluderen de Historische Kring Bussum en Erfgoedvereniging Bond Heemschut na onderzoek.

De slopershamer dreigt voor de meer dan honderd jaar oude panden nu er een bouwplan op tafel ligt voor de bouw van twee twee-onder-een-kapwoningen. Erfgoedvereniging Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap, Vrienden van het Bredius en de Historische Kring Bussum zijn fel tegen de sloop, zeker nu het unieke ontwerpen blijken uit het oeuvre van De Bazel.

Park vernoemd naar villa
De twee houten villa's blijken vroege ontwerpen van K.P.C. De Bazel. De Historische Kring Bussum en Bond Heemschut vonden afgelopen week de originele ontwerptekeningen uit 1904 en 1911 in de archieven van de architect die op tal van vlakken veel voor Bussum betekende. Verder onderzoek bracht zelfs aan het licht dat het eerste woonhuis de naam 'Het Mouwtje' heeft gekregen. Het naastgelegen park werd later vernoemd naar de villa. "Daarmee vertelt het complex een belangrijk verhaal in de Bussumse geschiedenis en is de geschiedkundige en architectonische waarde hoog", aldus de twee tegenstanders van de sloop.

Spoedmonumentenaanvraag
Erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap deden afgelopen maand een spoedmonumentenaanvraag om de twee panden te kunnen behouden en beschermen. Deze aanvraag wordt nog behandeld. Omdat de gemeenteraad dezelfde avond toch haar akkoord gaf voor een zogenaamde 'verklaring van geen bedenkingen', die de aanvraag van een sloopvergunning weer mogelijk maakt, achten Heemschut en het Cuypersgenootschap de kans klein dat de monumentenstatus wordt verleend.

Nu bekend wordt dat de twee panden veel waardevoller zijn dan gedacht, hebben de twee per brief aan de gemeente nogmaals aangedrongen op snelle bescherming van de panden om sloop te kunnen voorkomen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>