Jur Jonges toont het uitzicht vanuit Muiderberg.
Jur Jonges toont het uitzicht vanuit Muiderberg.

Overburen: 'Almere heeft niet echt door dat ze buren hebben'

Politiek

MUIDERBERG - Een paar flinke hoge torens, aan de rand van Almere. Recht tegenover onze gemeente. De voorzitter van de dorpsraad Muiderberg, Jur Jonges vindt het onbegrijpelijk, de omvangrijke bouwplannen van de 'overburen'. Volgens Jonges hebben ze in Almere nog niet echt door dat ze buren aan de overkant van het water hebben. Met hulp van de gemeente Gooise Meren en buurgemeente Hilversum wordt druk gewerkt aan een bezwaarschrift.

"Er staan nu al vier hoge torens en er komen er nog een flink aantal bij", aldus Jonges. Vooral het 80 meter hoge exemplaar dat er moet komen is hem een doorn in het oog. "De torens die er nu staan zijn zo'n beetje de helft." En hij staat daar zeker niet alleen in. Maar het zijn niet zozeer de bouwplannen voor de tientallen hoge woontorens als wel de plannen voor het buitendijkse gedeelte dat hen zorgen baart.

Jonges: "Er gaat landaanwinning plaatsvinden in de vorm van zand dat uit het IJsselmeer en/of het Markermeer moet komen. Daarmee gaat Almere de pier bij de jachthaven (Marina Muiderzand) verbreden ten behoeve van een catamaran-strand." Volgens Jonges geen logische plek, zo dicht bij de vaargeul en onder de rook van de jachthaven. Ook zijn er plannen voor onder meer de bouw van appartementen bij de jachthaven. Het huidige catamaranstrand gaat volgens Jonges opgeofferd worden ten behoeve van het vertier van de inwoners van Almere Poort. "Ook daar komt zand bij zodat een groter strand ontstaat."

Grote evenementen
Maar dat is nog niet alles. Het huidige evenemententerrein, in de schaduw van de Hollandse Brug, schuift een stuk op richting het zuiden. En dus daarmee dichter bij Muiderberg, laat een uiterst verontruste Jonges weten. "Dat is het terrein voor grote en geluiddragende evenementen." Zijn uitleg: "Almere wil graag dat de inwoners van Almere Poort minder last ondervinden van deze evenementen. Daarbij vergeten ze blijkbaar dat ze buren hebben aan de overkant van het water."
"Het op grote schaal weghalen van zand tast de bodem en de biodiversiteit aan", vervolgt Jonges zijn betoog. "Bovendien vormt de verplaatsing van het evenemententerrein ook een ernstige bedreiging van de biotoop van het aangrenzende Natura 2000-gebied." Maar de gevolgen voor de natuur zijn niet het enige issue. Jonges, die ook architect is, maakt zich zorgen over het landschappelijke beeld. "Vanuit Muiderberg gezien krijg je een verrommeling van het landschap. Het wordt plat gezegd een zootje."

Bezwaarschrift
De gemeente Almere kan dus rekenen op een stevig bezwaarschrift vanuit Muiderberg. Daar wordt nu de laatste hand aan gelegd. Zoals al gezegd krijgen ze hulp van de gemeente Gooise Meren, waar wethouder Boland zich heeft opgeworpen als ruggensteun en ook de hulp heeft ingeroepen van een, in deze materie gespecialiseerde, ambtenaar van Hilversum. Ook krijgt de dorpsraad hulp van de IJsselmeervereniging.

Uit de krant