Afbeelding

Geldboete voor Bussumer (68) na smaad over 'Mein Kamp-verkoper'

Politie

BUSSUM - De rechter heeft een Bussumse man (68) veroordeeld tot een geldboete van 150 euro vanwege een smadelijke publicatie waarbij hij een geschiedenisleraar in verband heeft gebracht met de verkoop van het verboden boek 'Mein Kampf' van Adolf Hitler. Dat maakt de rechtbank bekend. 

De Bussumer publiceerde eind vorig jaar een artikel over de geschiedenisleraar die tevens organisator was van een beurs. De Bussumer noemde dat een 'nazibeurs' en stelde dat het verboden boek door de man verkocht werd. Volgens de rechtbank had vooral dat laatste een 'smadelijk karakter'. Het boek werd er helemaal niet verkocht. Wel werden er andere (legale) spullen verkocht die te maken hadden met het Derde Rijk. 

De Bussumse man deed een beroep op zijn vrijheid van meningsuiting, maar de rechtbank vond toch dat de verdachte te ver was gegaan met zijn publicatie. "De wijze van publiceren was onnodig op de persoon van het slachtoffer gericht en de verdachte had er niet vanuit mogen gaan dat dit het algemeen belang nodig was", aldus de rechter. 

Dat de Bussumer de beurs een 'nazibeurs' noemde was volgens de rechter dan weer geen probleem. Daarvoor werd de man vrijgesproken. Volgens de rechter had het slachtoffer kunnen voorzien dat hij als organisator van een beurs waar artikelen worden verkocht die omstreden zijn, kritiek zou kunnen krijgen in de media.

Uit de krant