Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Politie zag live beelden steekincident Groest, maar agenten waren op dat moment net bij ander incident

Politie

NAARDEN/HILVERSUM - Het steekincident van afgelopen weekend in het Hilversumse uitgaansgebied, waarbij een 19-jarige man werd aangehouden, is wel degelijk waargenomen door het live cameratoezicht. Echter, op datzelfde moment waren agenten drukdoende met het oplossen van een ander incident elders in het centrum. 

Dat antwoordde burgemeester Gerhard van den Top tijdens de raadscommissie donderdagavond op vragen van Democraten Hilversum. De oppositiepartij vroeg zich af waarom de politie aan getuigen om beelden van het incident vroeg, terwijl er toch cameratoezicht is. Volgens fractievoorzitter Edwin Göbbels is dit bovendien een teken dat het toezicht niet de-escalerend werkt. 

Het incident was echter wel degelijk waargenomen dankzij het cameratoezicht, reageerde Van den Top. Agenten waren alleen op dat moment bij een andere melding en hadden daardoor meer tijd nodig om bij het steekincident te komen. Inmiddels had de meldkamer meerdere meldingen van het steekincident van omstanders ontvangen. “Toch zijn zij er ook door het cameratoezicht snel bij geweest, hebben zij erger kunnen voorkomen en iemand aangehouden”, aldus de burgervader. Hij zei niet bij welk incident agenten daarvoor waren. 

Van de Top voegde toe dat de camerabeelden van belang zijn om bewijsmateriaal te hebben. De politiek zal binnenkort weer het cameratoezicht bespreken. Eind april is de evaluatie hiervan klaar, zei de burgemeester. Hij blijft overigens, zei hij donderdagavond, bij zijn eerdere beweringen dat er geen duidelijk trend zichtbaar is als het gaat om toenemend wapenbezit onder jongeren. “Dat krijg ik terug van de politie en jongerenwerkers. Maar we gaan daar niet op wachten. We blijven kijken wat we hiertegen kunnen doen.”

Uit de krant